A vitaminok olyan anyagok, amelyekre a szervezetünknek azért van szüksége, hogy a test ellássa a különböző létfontosságú folyamatokat. A test azonban nem termel ezekből annyit, amennyi elegendő lenne a számára, így kívülről kell azt bevinni. A legjobb, ha természetes módszerekkel, vagyis étkezéssel jutunk hozzá, de ez sokszor nem elég, így másként kell pótolni. A következő 13-féle vitamin elengedhetetlen az egészséghez, sőt az élethez is. Közülük kettőt a szervezet is elő tudja állítani, ha megfelelő hozzá a környezet. Az egyik a D-vitamin, amit a nap UV-sugarainak segítségével állít elő, a másik a niacin, vagyis B3-vitamin, amihez elegendő fehérjét kell fogyasztanunk.
Ennek tünetei rendkívül sokfélék lehetnek. Pontos diagnózist csak laborvizsgálattal lehet kideríteni. A cinkhiány például fáradtsággal és koncentrálási nehézséggel ját, a magnézium hiánya pedig izomgörcsöket okozhat. A C-vitamin hiánya magas vérnyomást vagy ínygyulladást válthat ki. Mivel ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, fontos a pontos diagnózis.
Csonka András színész hipochonder, mégsem viszi túlzásba a vitaminok fogyasztását.
– Én elég egyszerűen kezelem a vitaminpótlás kérdését. A C-vitaminban hiszek, azon belül is a lassan felszívódó tablettában. Időnként persze elkap a hév, és veszek K+D-vitamin cseppeket, de nem jellemző. Mivel refluxom van, így a zöldség és gyümölcsfogyasztást sem viszem túlzásba, mert kimarnák a gyomrom falát – mondta András. – Szerintem a jó immunrendszer adottság. Az edzések miatt szoktam fogyasztani turmix formájában fehérje- és szénhidrátport, de az ugye nem vitamin.
Normál étkezés mellett nincs szükség táplálék-kiegészítőkre. Ha valakinek tartós betegsége van, akkor meg kell kérdeznie az orvosát, hogy szedhet-e valamilyen vitaminkiegészítést, mivel egyesek növelhetik a betegség kockázatát, más betegségeknél viszont kiegészítésre van szükség.
Prof. Thomas Kurscheid német táplálkozási szakértő azt állítja, hogy napi öt adag zöldség és gyümölcs normál esetben elegendő arra, hogy pótoljuk a szükséges mennyiséget. Terhes nőknek fokozott igényük lehet azonban a folsavra, az időseknek pedig D-vitaminra.
A zsírban oldódó vitaminokat, vagyis az A-, D-, E- és K-vitamint a szervezet elég jól tárolja. Főként a zsírszövetekben és a májban raktározódnak el, akár hónapokig is a szervezetben maradhatnak. Azok számára, akik egészségesen étkeznek, nem szükséges ezek pótlása, sőt túlzott bevitel esetén akár túladagolás is történhet.
A vízben oldódó vitaminok jellemzője, hogy a szervezet nem tudja azokat sokáig tárolni, így mindennap pótolni kell őket. Ezek egy része a vizelettel távozik, így túladagolni nem lehet, hiány viszont kialakulhat belőlük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.