Test és lélek

Lehangolt nyáron? Nincs egyedül

Bors

2016. augusztus 15. hétfő 12:00

<p>Divatos szóval nyári depresszióként is szokták emlegetni az ilyenkor jelentkező tartós rosszkedvet, de szerencsére erről szó sincs. Bár aki megéli, annak teljesen mindegy, hogy hívják a problémáját.</p>

Forrás: Thinkstock

Mindenki mosolyog, boldogan pancsol a vidám és szófogadó gyerekeivel, koktélozik a szerelmével, és persze ott vigyorog mellettük a cuki kutya is – és mindezt még mások nyakába is öntik a közösségi oldalakon keresztül. Ilyenkor a magányos vagy társas magányban élő emberre könnyen rátör a rossz hangulat, és nem is múlik el a nyár végéig. Érezheti még az is, aki rosszul viseli a meleget, aki szégyenli az alakját és nem meri mutogatni magát sem fürdőruhában, sem lenge öltözékben, akinek egész nyáron dolgoznia kell és nem tud elmenni nyaralni. A nyárimádók pedig el sem tudják képzelni, mi ütött azokba, akik nem szeretik ezt az évszakot. 

Egyedül semmit sem tehetek

– Ez az állapot ugyanarra épül, mint a téli rosszkedv. Ez még nem depresszió, bár divat így nevezni. Igaz, van, akinél ez is hozzájárul később ahhoz, hogy valódi depresszió alakuljon ki nála – mondta Csehák Hajnalka pszichoanalitikus.

– Ez az állapot reagálás egy helyzetre. Nyáron az az elfogadott, hogy nyaralni megyünk a családunkkal, a szeretteinkkel. A magányosok pedig ilyenkor még inkább szembesülnek azzal, hogy egyedül vannak. Még jobban felerősödik bennük az önsajnálat és a tanult tehetetlenség érzése. Ez utóbbi azt jelenti, hogy úgy gondolják, egyedül nincs joguk semmire: nem mehetnek szólóban nyaralni, nem ülhetnek be egy étterembe, vagyis nem tehetnek semmit, mert nincs családjuk, nincs mellettük senki.

Van kiút

Ennek azonban nem kell így lennie! – Rengeteg lehetőségük van újra élvezni a nyarat azoknak, akiket eddig ettől csak az egyedüllét tartott vissza. Ha jobban szétnéz az ismerősei, kollégái között, bizonyára talál olyan embert, aki szintén egyedül van, vele közös programokat is szervezhetnek. Csatlakozzon társaságokhoz, menjen el egy társas útra, ahol biztosan talál szórakoztató partnert, beszélgetőtársat! Kezdjen el bátran beszélgetni másokkal, tanuljon meg kinyílni! – tanácsolja biztatóan a szakember. – Ez persze elsőre nem könnyű annak, akinek kisebbrendűségi érzése van attól, hogy egyedülálló, de ha elkezdi fejleszteni, erősíteni az önbizalmát, akkor egyre könnyebbé válik.

Frusztráló lehet a társas magány is 

– Vannak olyanok, akik a család, társ mellett is magányosnak érzik magukat, vagy már előre rettegnek a közös nyaralástól. Számukra sem mindig kellemes a nyár – mondta Csehák Hajnalka.

Léteznek olyan párok, akiket sajnos már nem a szeretet tart össze, hanem egyéb okokból kénytelenek együtt maradni, sőt  együtt nyaralni. Ők úgy tudják elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot önmaguk és a családjuk számára, ha kompromisszumot kötnek egymással, és megegyeznek, hogy a közös programok mellett kölcsönösen biztosítanak egymásnak szabadidőt is.

Azok, akiket folyamatosan piszkálás vár a családi nyaralás során, érthető, miért nem kedvelik ezt az időszakot. Az állandó „miért csak most vagyunk együtt, miért eszel annyit, miért teszed ezt vagy azt…” típusú nyaggatások frusztrálóak, és ha évekig ismétlődnek, biztosan kiváltják a nyári rosszkedvet. Számukra csak egy őszinte beszélgetés hozhat nyugalmat, valamint tartalmas és vidám nyarakat a jövőben. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

vg.hu

Ne lesz kötelező a koronavírus elleni vakcina Csehországban

szoljon.hu

A Jászkunságban is hódítanak a furcsa keresztnevek

nemzetisport.hu

Német Kupa: hiába a Bayern elleni kiütés, búcsúzott a Gladbach

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

metropol.hu

Brutális mínuszok jönnek, percek alatt több centis hó esik le

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

nemzetisport.hu

Csütörtöki sportműsor: pályán a Barcelona és a Real Madrid

origo.hu

Cseh László elmondta, mit gondol a szexuálisan bántalmazott Szilágyi Liliána ügyéről