Test és lélek

Szentgyörgyi Romeo: Az egészség a fontos, az alak csak mellékhatás

A. T.

2016. április 3. vasárnap 18:00

Nem egyszerűen „csak” személyi edző. Rengeteg hölgynek segített már visszaadni az önbizalmát és oldotta fel lelki gátjait. Azt mondja, a férfiak nem is annyira kritikusak a nőkkel szemben, mint azt gondolnánk. Élvezi az életét, imádja a munkáját, és végre boldog, mert már őt is várják odahaza.

Férfiszemmel mennyire tűnünk hiúnak mi, nők?
Nehéz erre válaszolnom, mert a hiúság és igényesség fogalma nagyon összemosódik. Sokszor nem látszik, hogy a nő milyen indíttatásból ad magára, de azt gondolom, semmi baj nincs azzal, ha egy nő hiú, hisz ez csak az igényességét tükrözi.

Hogyan látja, a magunk legnagyobb kritikusai épp önmagunk vagyunk?
Saját tapasztalatból mondom, engem sok olyan dolog egyáltalán nem zavar a csajokon, ami őket igen. Mindenki el van foglalva a narancsbőrével. Engem ez például nem zavar. „Jól nézek ki, vékony és csinos vagyok, jaj, de hát narancsbőröm van!” Szerintem pedig el kellene engedni ezt a dolgot: higgyék el a lányok, hogy nem ez a döntő szempont és a legtöbb férfinak számtalan olyan észrevétele van, ami nem negatív, csak figyelni kellene ránk.

Szóval a narancsbőr a fő ellenség?
Van még egy észrevételem, mit figyelnek a testükön kritikusan a hölgyek. A derék körüli úszógumi zavarja őket a legtöbbször.

Személyi edzőként, aktív sportemberként önnek mennyire fontos a választott hölgy fittsége?
Nagyon. Ha evolúciós oldalról közelítjük meg a témát, akkor számukra is az, hisz ahhoz, hogy „eladják” magukat, igen­is jól kell kinézniük, vonzónak kell mutatkozniuk. Amint azonban társra találnak, hajlamosak elengedni magukat, ez pedig szülés után fokozódik. Szerintem itt követik el a legnagyobb hibát. Sok sorsot láttam magam körül: a babázás időszaka kifejezetten veszélyes és nem ritkán váláshoz vezet az oda nem figyelés. Sok nő későn kap észbe.

De amikor ráébrednek, hogy elhanyagolták a testüket, jön ön, és személyi edzéssel felturbózza a lestrapált testet.
Nem általánosítanék. Nem jelenthetem ki, hogy túlnyomó többségében elhanyagolt testű vagy például egyedülálló hölgyek jönnek hozzám. Akad ilyen és olyan is. Most van egy vendégem, aki épp válás után van, és úgy döntött, új életet kezd, amibe a test­edzés is bele kell, hogy férjen. Nem felejtem el azt a hölgyet sem, aki a férjének akart megfelelni egy kis alakformálással. Kifejezetten csinos volt, inkább önbizalom-növelésre volt szüksége és arra, hogy kívülről is megkapja a dicséretet, amit otthon nem kapott meg.

Az edzés lelki masszázsba csap át?
A közös munkát mindenképp egy alapos beszélgetés előzi meg. Ez alatt számomra már sok minden kiderül. Hivatalosan arra jó, hogy rákérdezzek, mi az illető célja, mennyi ideje van erre, milyen sérülései vannak… Lassan kialakul bennem egy kép, és ennek tudatában állítom össze a számára ideális mozgásformát. Nem mindenki szeret például futni, vasakat emelni, súlyzózni. Másrészről kicsit fürkészem a lelki hátteret is. Végzett life coach vagyok. A mozgás mögött sokszor lelki miértek húzódnak. A gondok tárháza azonban széles. A sport számukra feszültséglevezetést, önbizalomhiány orvoslását és megannyi mást is jelenthet. Én ezekben is tudok nekik segíteni. Ha kell, sokkal többször dicsérem őket, beszélgetek velük, odafigyelek rájuk.

Mi a siker titka?
Egyszerű: a rendszeresség. Mondhatnám, hogy csak a kitartás, de a kettő fedi egymást. A sportot csinálni kell. Olyan, mint a fogmosás. Életünk része és haszna van. A szervezet meghálálja a törődést. Van egy mottóm: nálam az első az egészség, a jó alak, csak mellékhatás. Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy az egészségért tenni kell, és az nem olyan látványos, mint mondjuk az izomépítés. Nem látszik napról napra a változás, észrevétlenül, sejtszinten zajlik, de működik.

Ön féltőn óvja az egészségét?
Inkább egyre jobban. A fiatal szervezet könnyebben kompenzál, regenerálódik, aztán az évek múlásával ez a folyamat hosszabb lesz. Ezt én is érzékelem. Eddig bármit ehettem, lemozogtam, most viszont már jobban figyelek a táplálkozásomra. Elkezdtem érezni, hogy a cukor nagy ellenség. Sajnos édesszájú vagyok, így van min dolgoznom. A vitaminfogyasztást is fontosnak tartom. Az élettantanárom mondta egyszer, hogy aki változatosan táplálkozik, az be tudja vinni a szervezetébe a szükséges vitaminmennyiséget, de aki intenzíven is sportol, annak C-vitaminból sokkal nagyobb mennyiségre van szüksége.

Térjünk vissza a life coachra. Hogyan került ez a szakma a látókörébe?
Magánéleti gondok miatt. Érdekelt a pszichológia, a lelki folyamatok háttere, a lélektan, az önismeret. 30-35 éves korom körül jött el az idő, hogy végre magammal is foglalkozzam, addig rutinszerűen csináltam a dolgaim. És ott volt a nagy kérdés: hova tartok. Ki vagyok? Mit akarok? Jártam pszichológushoz, aki biztatott, hogy van érzékem a segítéshez. Sok összefüggést meglátok, így tudok segíteni az embereknek. Különösebben nem hirdetem magam, mégis jelentkeznek a kliensek. A coachinggal kisebb elakadásokat, lelki problémákat oldunk meg. A jövő felé tekintünk, keressük, hogyan lehet továbblépni, és nem a múltat boncolgatjuk.

Változott a személyisége, mióta coach lett?
Türelmesebben fordulok az emberekhez és a problémáikhoz. Nem botránkozom meg, nem ítélek el senkit, hiszen nem tudom, a másik milyen élethelyzetben van. Lehet, hogy épp egy módosult tudatállapotba került, és nem tud józanul gondolkodni. Ez el fog múlni, csak várni kell vagy megértő figyelemmel fordulni hozzá és meghallgatni.

És ön milyen élethelyzetben van? Még mindig magányos vagy sikerült párra lelnie?
Néhány hónapja megismerkedtem egy kedves lánnyal. Az ismerkedés fázisában vagyunk. Egyelőre ettől többet nem szeretnék elárulni.

Általában késő estig edzéseket tart. Kevés időt tölthetnek együtt…
Hétvégente nem vállalok edzéseket, így akkor tudunk együtt lenni. Ő ezzel az időbeosztással ismert meg és fogadott el. Az viszont előfordul, hogy vidéki fellépést vállalok, és azt egybekötjük kirándulással, wellnesszel.

Sikeres a munkájában, szerelemre lelt. Hogyan látja magát öt év múlva?
Ebben vagyok a legrosszabb. Őszintén szólva nem látom a jövőt, nincsenek nagy elhatározásaim, ugyanakkor bízom magamban annyira, hogy tudjam, jó dolgok várnak rám, nem kell félnem a jövőtől. Terveim, álmaim azért vannak, konkrétumokat nem tudok mondani. Nem tűztem ki célokat, máshogy működöm, de így is boldog vagyok. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Az életükkel játszanak az idősek - Valós veszélyt jelentenek az illegális otthonok

metropol.hu

Borzalmas dráma Újpesten, meghalt egy 7 éves kisfiú a benzinkúton

origo.hu

Macskák, akik a rejtőzködés nagymesterei

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

vaol.hu

Pintér Sándor reagált: a rendőrök tudják, hogy ki lövöldözött Szentpéterfánál, üzent is neki

origo.hu

Az előfizetők kárára módosított volna szerződést a Telenor, közbelépett a Médiahatóság

nemzetisport.hu

Newcastle: Balotelli a célkeresztben! Ő lehet a csapat megmentője?

vg.hu

Világrekorder híd épül Sátoraljaújhelyen

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Megijedt a gyalogos a locsolóautótól a zebrán, iszonyatos vége lett, hogy visszafordult

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelje a magyar játékosok teljesítményét!