A bőrünk állapotáért csak 20%-ban felelős a genetika – állítják a bőrgyógyászok. A maradék 80%-ért magunkat okolhatjuk.
Az étkezés, a dohányzás és a napozás az, amely meghatározza mennyi ráncunk, pattanásunk alakul ki és mennyire hidratált a bőrünk.
Az orvosok figyelmeztetnek: a magas cukortartalmú és a magas glikémiás indexú ételek (kenyér, rizs) gyulladást okoznak, így öregítik a bőrt. A tejcsokoládé és a tejtermékek leggyakrabban pattanást okoznak, ha ezeket kivonjuk az étrendünkből, akkor jótékony hatását hamar érezni, látni fogjuk. Azt javasolják, marhát, bárányt, csirkét, halat és sok zöldséget fogyasszunk. Kerüljük a trópusi gyümölcsöket, és friss hazaiakat is csak mértékkel együk.
Fontos tudni, hogy hiába iszunk elegendő vizet, szürke és száraz marad a bőrünk, ha nem fogyasztunk mellé jó zsírokat. A szakemberek azt javasolják, kókuszolajjal főzzünk, együnk magvakat és olajos halakat. Együnk rendszeresen paradicsomot, ha gyakran éri a bőrünket napfény.