Sophia Loren szépségének a titkára bizonyára sokan kíváncsiak. A 81 éves olasz díva külseje valóban irigylésre méltó.
Ő állítja, hogy bőre és vitalitása sokat köszönhet az olívaolajnak.
– A fürdővizemben gyakran oldok fel egy kis csészényi tejben egy evőkanálnyi extra szűz olívaolajat. Tökéletesen hidratál – mesélte egy magazinnak a színésznő, aki a mindennapi táplálkozása során is előtérbe helyezi a zöld bogyót.
Az olívaolaj már Homérosz szerint is „folyékony arany”, és valóban kincsként kíséri az emberiséget: gyógyszerként, élelmiszerként, olajlámpaként pedig a világosságot jelentette. A királyok és királynők bőrük fiatalon tartására használták – ezt a hatást ígérik a mai kozmetikumok is, amelyek bogyót vagy kisajtolt olajat tartalmaznak. Szappan, fürdőolaj, arckrém ígér selymesebb bőrt.
A tiszta, nem teljesen szárazra törölt arcra és testre kezünkkel is felvihetünk egy réteget, és a bőrbe masszírozhatjuk. Fülfájásra langyosan használják az olívát, a körmök és a kéz szá-razságát eredményesen megszünteti. A fakó, fénytelen hajra olívás pakolást vagy legalább egy hétig tartó ápolást javasolnak az olaj hatásának ismerői.
Gyógyhatása révén az ókorban varázslatokhoz is alkalmazták – ma már tudjuk, hogy létfontosságú telítetlen zsírsavakat tartalmaz, számtalan vitamint, amelyek védik az érrendszert és az egészséget. Ez a speciális gyümölcslé (mert az olíva az egyetlen olaj, amelyhez nem a magot préselik, hanem a gyümölcsöt) ráadásul finom is. A mediterrán országokban kis tálkákból tunkolják kenyérrel, húsokra, gyümölcs- és zöldsalátákra locsolják. Felaprított zöldfűszereinket tartósíthatjuk és ízüket koncentrálhatjuk, ha olívában tesszük a hűtőbe.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!