Test és lélek

Esztergályos Cecília lelki fekvőtámasszal és császárhússal gyúr

A. T.

2015. október 18. vasárnap 05:30

Ha nehézség éri Esztergályos Cecíliát, lelki fekvőtámaszt nyom és kitolja magát a gödörből, melybe az élet sodorta. Férje a legnagyobb támasza és egy percre sem adja fel csak azért, mert néhány hónap múlva már hetvenhárom szál gyertyát fúj el a szülinapi tortáján.

Fontos önnek, hogy testi-lelki harmóniában éljen?

Naná! Először a lelket kell egyenesbe tenni, aztán már tud járni az ember. A legfontosabb, hogy saját magunkkal legyünk jóban, mert akkor a világ nehézségeit is sokkal könnyedebben tudjuk befogadni. Tisztázni kell önmagunkban, hogy mi miért van. Miért vagyunk például rosszkedvűek, és azon, lehet-e segíteni? Elárulom, mindenen lehet és meg is kell próbálni kimászni a gödörből. Ezt más nem tudja megtenni helyettünk, csakis saját magunk vagyunk erre képesek.

Ehhez megfelelő hátország­ra is szüksége van az em­bernek.

Úgy bizony, de szerencsére nekem nagyszerű a hátországom. Az én férjem, az én uram, ahogy hívni szoktam, mindenben segít nekem. Ha szükséges, helyreteszi a kellemetlen napok emlékét.

Hogyan?

Rengeteget beszélgetünk, ez nagyon fontos. Ezáltal helyrebillen a lelkem egyensúlya. Először ki kell deríteni, mi a gond, miért van kellemetlen érzése az embernek. Magamról tudom, ha nincsenek a helyükön a fejemben a gondolatok, akkor felborul a lelki békém, ami a fizikai állapotomnak sem tesz jót. Kemény munka, hogy az ember kibéküljön önmagával. Rá kell ébredni, mindennek van mikéntje! Alap, hogy jó közérzettel vágjunk neki a napnak. Én például ma fél ötkor keltem, négy és fél órát aludtam, mégis egyben vagyok.

Előfordult valaha, hogy bizonyítottan lelki vívódások miatt betegedett le?

Persze. Erről beszéltünk eddig is. Ezek a dolgok agyban játszódnak le és előbb-utóbb betegek leszünk, ha nem figyelünk oda magunkra.

Kérte valaha szakember segítségét mentális egészsé­géhez?

Addig soha nem jutottam el. Először a mamámék, testvéremék, utána a férjem állt és áll most is mellettem. Szerencsére nem vagyok beteges típus. Szeretem jól érezni magam a bőrömben, nem szenvedni, megrázni magam és túllépni a bajokon. Igyekszem örömöt lelni az életben. Orvoshoz azonban járok. Az egészségem tőlük függ. Ha komoly gond van, akkor bizony orvoshoz kell menni! Nyilván mindenkinek megvan a saját gyógyulási receptje a nyavalyáira. Nekem az, hogy orvoshoz megyek. Az egyik testvérem orvos, az édesapám is az volt, ebben a közegben nőttem fel. Most is zseniális doktorokkal vagyok körülvéve. Operálták a szemem, csípőm és a megannyi színpadi balesetem után összeraktak.

Becsülendő a pozitív élet­szemlélete.

A jó természetemet a jóistentől kaptam. Keresem a jót és viszonyítok. Igen, nagyon rossz ez, meg az a dolog az életben, de ahhoz képest, hogy emberek kikötözve fekszenek évekig egy kórházi ágyon, már nem is rossz. Ugye? Néhány lelki fekvőtámasz, és már kinn is vagyunk a gödörből!

Mennyire él egészséges életet?

Egyáltalán nem. Császárhús este, parasztkolbász éjszaka… Ezeknek persze másnap megvan az eredménye. Még egy éve sincs, hogy operálták a csípőmet, és a nagy kajálások után bedagad a lábam. Nem egészséges, mondjuk marhafartőt enni, de szeretem az isteni étkeket, nem fogyókúrázom, nem vigyázok az étkezésemre. Szeretem a nehéz, zsíros fogásokat, disznó-, kacsa- és libazsírral főzök, nem trendi a táplálkozásom, de ettől van erőm.

Szeret a konyhában tüsténkedni?

Igen, de ilyen most nincs. Gyakorlatilag egyáltalán nem vagyok otthon. Most rossz sora van az uramnak, ez körülbelül februárig tart. Felnőtt ember, megérti és feltalálja magát.

Ezek szerint sokat dolgozik.

Rengeteg feladatom van. Nyáron viszont semmit nem csináltam. Jelenleg 12 darabban vagyok érdekelt. Három hete volt a Vidám Színpadon bemutatóm a Négy meztelen férfi című darabban, holnapután a Körúti Színházban Maude és Herold, aztán ott van Debrecenben a Nyolc nő kerekes székes öregasszonya. Az Újszínház tagja vagyok, ott a Kakuk Marcit játszom épp, a Pinceszínházban a Blixen bárónét és hirtelen magam sem tudom a többit. Ja, a Mici néni két élete még megy a József Attila Színházban.

Energikus asszony az biztos. Operált csípője miatt jobban oda kell figyelni a mozgására a színpadon és a magánéletben egyaránt?

Nézze, bő két és fél hónap múlva 73 éves leszek, nem kell már 12 évesként viselkednem. Akár fejen is állhatnék, csak ne essek el, nehogy eltörjön a platina a lábamban.
A lényeg, hogy betartsam az orvosi utasításokat. Nem ülök mélyre, nem teszem keresztbe a lábam és hasonló praktikák.

Árulja el, mivel relaxál?

Nyáron kerámiázom, mostanság pedig ha tehetem, alszom. Leteszem a fejem és azonnal elalszom.

Mit tanácsol a kortársainak, akik tragédiaként élik meg az idő múlását, a nyugdíjazásukat?

Dolgozzanak tovább! Ha azon a helyen, ahol ezt tették nem lehet, akkor legyenek kreatívak, találjanak maguknak másik munkát vagy egy hobbit, ahol akár napi pár órában is lefoglalhatják a gondolataikat. A lényeg, hogy legyen napi örömforrásuk. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Videó: nézni is borzalmas – a nehézsúlyú UFC-bajnok „ott” ütötte meg a Jackass sztárját

ripost.hu

Ezüsthajnak becézik: már 13 évesen őszült az erdélyi "csodalány"

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

beol.hu

Bejelentették a Fidesz Békés megyei képviselőjelöltjeit

nemzetisport.hu

Női kézi: hosszabbított norvég válogatott kapusával az ETO

vg.hu

Romkastélyok és luxuspaloták eladósorban

metropol.hu

Szörnyű hír érkezett, öngyilkos lett az ismert színész

mandiner.hu

Elkezdődött az oltási kötelezettség parlamenti vitája Németországban

vg.hu

Jótékonykodásra is fordít vagyonából Rihanna, a világ leggazdagabb énekesnője

origo.hu

Forradalmi döntés született, az egész világon elkezdődhet a repülő autók korszaka - videó