Megéri az antibakteriális szappan?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 22. 18:30
Egy friss amerikai tanulmány szerint az antibakteriális szappanok semmivel sem pusztítanak el több baktériumot, mint a hagyományos szappanok.
Bors

Az antibakteriális szappanok egyik leggyakoribb összetevője egy triklozán nevű kémiai anyag. Az ilyen szappanokból emberek milliói vásárolnak csak az Egyesült Államokban, mintegy 1 milliárd dollárt, azaz 280 milliárd forint értékben.

Több tanulmány is született már árról, hogy az antibakteriális szappanok miatt a használók idővel fogékonyabbá válnak a bakteriális fertőzésekre, illetve egyes szerek hormonális rendellenességeket is előidézhetnek. Nem véletlen, hogy az amerikai élelmiszer és gyógyszer-engedélyeztetési hatóság, az FDA korlátozni szeretné az ilyen tisztítószereket.

A Journal of Antimicrobial Chemotherapy tanulmánya szerint a baktériumölő hatás tekintetében "nincs szignifikáns különbség" a sima és antibakteriális szappanok között. Hogy értékeljék a triklozán csíraölő képességét, a kutatók 20 veszélyes baktériumtörzsön - köztük lisztérián és szalmonellán is - tesztelték a hagyományos és az antibakteriális szappanokat.

A mintákat 22 és 40 fok közötti hőmérsékletűre melegítették, így szimulálva az Egészségügyi Világszervezet által tanácsolt meleg vízben, legalább 20 másodpercig történő kézmosást. A kutatók ezután baktériumokat juttattak 16 olyan felnőtt kezére, akik legalább egy hete nem használtak antibakteriális szappant. Ezt követte a kézmosás: 30 másodpercen keresztül 40 fokos vízben antibakteriális és hagyományos szappannal. A kutatók által használt antibakteriális szappan 0,3 százalékban tartalmazott triklozánt. Ez a legnagyobb megengedett érték például az Európai Unió területén is.

Miután nem találtak jelentős különbséget a két kéz "tisztasága" között, megnézték, mi kell ahhoz, hogy látható legyen a különbség a két szappan között. Megállapították, hogy a triklozán tartalmú szer a baktériummal történő "szennyezés" után 9 órával már jobb eredményeket produkált - igaz ehhez, valószínűtlenül sokáig kellett kezet mosni.

- Meg kell tiltani, hogy eltúlozzák az antibakteriális szappanok hatékonyságát. Sok esetben olyan termékekről van szó, amelyek összezavarják a fogyasztókat - mondta Min Suk Rhee a szöuli Koreai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője, aki hozzátette: több szappangyártó már nem is használja a triklozánt.

A hagyományos szappan is éppúgy megfelelhet, a víz hőmérséklete fontosabb. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.