És ha még hozzátesszük, hogy jól harmonizál zöldsalátákkal, paradicsommal, feta sajttal – így együtt, kis balzsamecettel komplett, könnyű nyári ebédet, vacsorát alkotnak. A zöld fűszerek közül pedig kiválóan illeszkedik hozzá a menta és a bazsalikom.
Mákos görögdinnye-saláta zsázsával, feta sajttal, korianderes öntettel
Hozzávalók: 800 g görögdinnye kimagozva, kockákra vágva 180 g feta sajt kockákra vágva 80 g zsázsalevél egy marék ehető virág 30 ml olívaolaj 15 ml citromlé 1-2 ek. mák (nem darált)apróra vágott friss koriander
Tegyük a dinnyét, a fetát és a zsázsalevelet egy tálba, és keverjük össze. A tetejét díszítsük ehető virágokkal. Keverjük össze az olívaolajat és a citromlét, adjuk hozzá a mákot és a koriandert, ezzel az öntettel locsoljuk meg a salátát, és tálaljuk.
A keleméri báránykák a világhír kapujában „Jót és jól. Ebben áll a nagy titok” – olvasható a kelemeribaranykak.hu oldalon. A Kazinczy Ferenctől származó idézet mit jelent az Alföldről az észak-magyarországi dombvidékre elszármazott juhtenyésztő, a Keleméri Báránykák cégvezetője, Balogh-Nagy Erzsébet számára? A titokról beszélgetve bárányhúsból készíthető ételrecepteket is cseréltünk.
Egy könnyű nyári menüsor összeállítására kértük fel Sörfőző Zoltán séfet, aki – mivel szeret kísérletezgetni – úgy tudja elkészíteni a közismert ételeket is, hogy mindig találunk benne valami kis újítást, rafinériát. Ismeretlen ismerősként kóstoltuk a nagy klasszikust, a gazpachót, a sült paprika-rizottót, a narancsos csirkemellet és az erdei gyümölcsös krémet. Mindegyik nagyon finom volt, tessék kipróbálni!
Gazpacho kovászos uborkával
Hozzávalók: 60 dkg paradicsom 2 dl paradicsomlé 20 dkg uborka 1 kis fej vöröshagyma 1 db kaliforniai paprika 1 gerezd fokhagyma 5 dkg kenyér kevés balzsamecet 5 cl olívaolaj 10 dkg kovászos uborka ízlés szerint só őrölt bors tabasco
A paradicsomokat és az uborkákat meghámozzuk, és a többi alapanyaggal együtt összevágjuk. A kovászos uborkán kívül minden hozzávalót turmixgépbe rakunk kb. 2 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tabascót adunk hozzá (ha a paradicsom nem elég édes, picit cukrozzuk). Turmixolás után 3-4 óráig hűtőben tartjuk, majd tálaláskor apróra vágott kovászos uborkával dúsítjuk.
Sonkában sült kecskesajt sültpaprika-rizottóval
Hozzávalók: 20 dkg kecskesajt 6 dkg füstölt sonka 15 dkg rizottó rizs 3 dkg vaj 1 kis fej vöröshagyma 1 db kaliforniai paprika 1 ek. parmezánpor 1 dl fehérbor kevés olívaolaj 12 db bazsalikomlevél ízlés szerint só bors alaplé
A paprikát a tűzhely lángján (vagy 250 fokos sütőben 20 perc alatt) feketére sütjük (1.), sózzuk és letakarjuk, majd a külső, fekete részét lemossuk (2.). A paprika húsát késsel pépesre daraboljuk (turmixolhatjuk is, 3.). A bazsalikom leveleket lemossuk, leszárítjuk, majd forró olajban néhány másodperc alatt kisütjük, lecsepegtetjük.
Vigyázzunk, mert eléggé durrog, le ne forrázzuk magunkat. A rizottóhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olívaolajon dinszteljük.
Hozzáadjuk a rizst, megforrósítjuk, majd először a fehérborral, utána forró alaplével felöntjük. Többször visszaforraljuk, mindig annyi folyadékot öntve rá, hogy ellepje. Amikor majdnem kész (kb. 15-20 perc), hozzáadjuk a vajat, a parmezánport, és a sült paprikát. (4.)
A kecskesajtot négybe vágjuk, majd 1-1 szelet füstölt sonkába csomagolva, kevés forró olajon pirosra sütjük. Tálaláskor a rizottóra tesszük a sült sajtokat, és szórunk rá a sült bazsalikomból. (Ha esetleg vendégeket várunk, a rizottóhoz a rizst elő tudjuk készíteni, hogy a befejezés gyorsabb legyen. Mindent ugyanúgy csinálunk, de a rizst csak az alaplé hozzáadásától számítva 9-10 percig főzzük. Ezután szétterítve lehűtjük. Így később csak ehhez a rizshez kell még egy kis alaplevet és a többi hozzávalót hozzáadnunk, és készre főznünk)
Van, aki nem tud elképzelni egy vasárnapi ebédet finom desszert nélkül, a laktató fogások után kívánkozik még egy kis könnyű, mondjuk citromos pite vagy tortácska.
Citromos-lime-os pite
Hozzávalók 8-10 adaghoz: 125 g hideg vaj kockákra vágva 240 g süteményliszt 30 g porcukor 1 tojás a krémhez: 100 g vaj kockákra vágva 200 g finom szemű kristálycukor 5 nagy tojás 2 citrom 2 lime leve 30 ml limoncello (citromlikőr) 125 ml tejszín a sziruphoz: 220 g finom szemű kristálycukor 2 citrom 2 lime 60 ml limoncello
Tegyük a hideg vajat, a lisztet, a porcukrot és 1 tojást a konyhai robotgépbe, és dolgozzuk tésztává, majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. (Ha nehezen boldogulunk vele, próbáljuk meg két folpack között kinyújtani.) Helyezzük a kinyújtott tésztát a formába, majd 30 percre tegyük hűtőbe.
Első kézből: A keleméri báránykák a világhír kapujában
Mindennapi plusz: Koktélklasszikusok partira
Vacsoravendég: Béres Alexandra: nagyon nemzetközi vagyok!
Édes rombolás: Citromos pite és társai
Kirakatban: A legjobb, ami egy görögdinnyével történhet
Sütőbab vagy -lencse használatával süssük elő a tésztát 10 percig.* Ezután eltávolítjuk a nehezéknek használt hüvelyest és a sütőpapírt, visszatesszük a sütőbe még 5-10 percre, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Tegyük a vajat és a cukrot egy keverőtálba, és reszeljük bele a 2 citrom és a 2 lime héját. Verjük kifehéredésig, habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd facsarjuk bele a 2 citrom és a 2 lime levét, öntsük hozzá a limoncellót és a tejszínt.
Jól keverjük el, majd öntsük a krémet az elősütött és kihűlt pitére, és süssük 20-30 percig. Ezután hagyjuk kihűlni. Készítsük el a szirupot: tegyük a cukrot és 125 ml vizet egy serpenyőbe, és alacsony lángon kevergessük addig, amíg a cukor el nem olvad.
Vágjunk a citromok és a lime-ok héjából hosszú csíkokat, tegyük a sziruphoz, öntsük bele a likőrt is, és magasabb hőfokon főzzük 5 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor vágjunk szeleteket a pitéből, a tetejét szórjuk meg porcukorral, és öntsünk rá a szirupból.
Tipp: Még különlegesebbé tehetjük ezt a desszertet, ha hozzá mézes-kókuszos grissinit kínálunk. Ennek elkészítése sem ördöngösség: a készen kapható grissinit mártsuk mézbe, majd forgassuk meg pirított kókuszreszelékben.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.