Minden harmadik magyar tejcukor-érzékeny

testeslelek
PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 03. 00:30
Megdöbbentő tény, hogy a tejcukorérzékenyek csak mintegy 3-4 százaléka ismeri fel panaszainak valódi okát, pedig minden harmadik magyart érinti. Odafigyeléssel, tudatos étkezéssel azonban lemondás nélkül, tünetmentesen élhetnek ők is teljes értékű életet. A panaszokról, kezelésről, lehetőségekről dr. Plósz János beszélt.
Bors

Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, tünetei, a hasfájás, puffadás, hasmenés sok kellemetlenséget okoznak. A legtöbb ember nem is tudja, hogy a laktóz fogyasztása miatt jelentkeznek ezek a problémái. Mindössze 3-4 százalék ismeri fel, és tesz ellene.

Enzimpótlás mellett fogyasztható a tej

– A laktózintolerancia minden harmadik ember életét megkeseríti Magyarországon, pedig a panaszok elkerülhetők, teljes értékű életet tud élni az érintett, anélkül, hogy szenvedne, vagy le kellene mondania a tejről, tejtermékekről – mondja dr. Plósz János belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos, adjunktus.

A tej jótékony hatásaira felhívja a figyelmet: valóban egészséges napi 1-2 pohár tej fogyasztása, mert megfelelő arányban tartalmaz fontos tápanyagokat. A benne lévő fehérje és kalcium elengedhetetlen. Emellett a tehéntejben sokkal kevesebb koleszterin van, mint más állati eredetű élelmiszerekben, és csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

– Szerencsére ma már a laktózintoleranciával küzdőknek sem kell lemondaniuk a tej és tejtermékek fogyasztásáról. Az érzékenység azon alapul, hogy a tejcukrot nem tudja lebontani a szervezet. Ezen tudunk segíteni laktáz-enzim pótlásával, amely már akár eperízű rágótabletta formájában is kapható. Pótolja a hiányzó laktázt, amely az ételben lévő laktózt bontja le – mondja a gasztroenterológus. Laktóztartalmú étkek, italok fogyasztása előtt kell bevenni.

Ezek lehetnek a szövődményei

Gyermekek esetében is gyakran előfordul a tejcukor-érzékenység, a laktóztartalmú ételek elfogyasztását követően akár 15-30 percen belül jelentkezhetnek a tünetek.

– Mindenképpen kivizsgálás, gyermek-gasztroenterológiai szakrendelésen való részvétel, hidrogén-kilégzési teszt elvégzése javasolt. Ha beigazolódik az intolerancia, a gyermekek is használhatnak laktázenzim-pótló készítményeket – hívja fel a figyelmet a szakember.

A felnőtteknél a probléma fertőző bélgyulladáshoz vagy antibiotikumos kezeléshez társulva is felléphet (másodlagos laktóz-intolerancia). A probiotikumok használata ekkor segít. Ha a tünetek fennállnak, érdemes elhagyni a laktóztartalmú ételeket egy időre, hogy kiderüljön, mi áll valójában a probléma hátterében. Ezután a tünetek megszűnhetnek.

Györki Niké dietetikus szerint azonban nem elég elkerülni a tejes ételeket, italokat, alaposan meg kell vizsgálni a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt számos gyógyszerben is előfordulhat. – Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, húskészítmények is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat – hangsúlyozza.

Fontos a mértéktartás

A kecsketejben lévő fehérje jobban emészthető, mint a tehéntejben lévő, de laktózt tartalmaz szintén, így enzim fogyasztása javasolt a panaszok elkerülése érdekében. Az erjesztett tejtermékek, joghurt, kefir fogyasztása sokkal „veszélytelenebb", mert lényegesen kevesebb laktózt tartalmaznak. – Abszolút mennyiségfüggő, hogy okoznak-e a problémát a tejcukorérzékenyeknél.

Érdemes mértéket tartani, kitapasztalni, hogy kinek milyen étrend válik be. Nem egyforma, ki mennyi laktózt bír el, egyénileg kell kitapasztalni. Dietetikus segít abban, hogy lemondás és panaszok nélkül élhessen, étkezhessen a páciens – ad tanácsot a szakember. A tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha valaki nem, vagy kevés tejet, tejterméket fogyaszt, majd hirtelen megnöveli a bevitt mennyiséget.

A laktózintoleranciát nem lehet megelőzni, mert nem is feltétlen betegség. Alapesetben a biológiai felépítésünk olyan, hogy addig van szükségünk a tejre így a tejcukor lebontására, amíg az anyatejes táplálás szakaszában van a fejlődés. Viszont az enzim használatával panaszmentessé válhat a páciens – nyugtat meg a belgyógyász.

Tapasztalatok, tippek olvasóinktól

Kámán-Varga Viktória: "A kalciumot zöldségekből és magokból fedezem. A laktázenzim jó, de én inkább kerülöm a tejtermékeket a pajzsmirigyproblémám miatt, illetve a tejfehérje-allergia miatt is. Hallottam, hogy örökli sajnos a születendő gyermek, saját tapasztalatom nincs még, mert nincs saját gyermekem."

Molnár Anita: "Abból gondoltam, hogy valami gond van, hogy nagyon sokat puffadtam, volt, hogy hasmenés is jelentkezett mellé, valamint erős hasgörcs, hasfájás. Így ajánlották a laktózintolerancia-vizsgálatot, ahol genetikát néztek, és kiderült, hogy örököltem mindkét szülőmtől. A kalciumbevitelt pezsgőtablettával oldom meg. Hallottam a laktázenzimről, jelenleg is használok, de nem mindig segít. Most azt a tanácsot kaptam, hogy a tejtermék fogyasztása előtt egy fél órával próbáljam bevenni." 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.