Az utcákat járva jó időben gyakran megcsapja orrunkat a kerti sütögetés illata, összefut a nyál a szánkban, persze csak ha nem olvastunk össze az interneten fűt-fát a káros sültekről. Az IPA felmérése rámutat: a legszívesebben húsféléket grillezünk, a kedvenc a csirke, a hamburger, a hotdog és a steak. A grillezés mellett népszerű a barbecue is.
A füstölt áruk, sajtok, felvágottak, húsok tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagokat, de mértékkel fogyaszthatunk belőlük a dietetikus szerint. A lényeg, hogy ezekből az alacsonyabb só- és magasabb hústartamú, zsírszegény termékek kerüljenek a tányérunkra.
– Tényleg egészségtelen a grillezés és a barbecue-zás (rövidítve BBQ), mert az így készült húsoknak magas lesz a pörzsanyag-tartalmuk – mondta Szenteczki Magdolna. A dietetikustól azt is megtudtuk, egészségkárosító hatásuk attól is függ, milyen gyakran és mennyit fogyasztunk az így sütött ételekből: néhány nyári grillparti még nem betegít meg.
– Rákkeltő hatásúak ugyan ezek az ételek, de egyéni érzékenység kérdése, kinek mekkora mennyiség elfogyasztása káros – a dohányzás ennél jóval súlyosabb problémát jelent – fogalmazott a szakember, aki a kerti sütögetések egy-két előnyét is megemlítette. A grillpartik fogásaihoz ugyanis több salátát fogyasztunk, míg a grillezett zöldségek esetében kevesebb károsító anyag szabadul fel.
Az említett káros pörzsanyag, ami a sültek intenzív, piros színét adó fehérjékből áll, karcinogén hatással bír – ahogy a füstöltáruk is. Ez azt jelenti, hogy elfogyasztásukkal olyan anyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek képesek a tumorképződést előidézni, vagy annak gyakoriságát megnövelni. Minél kisebb a sütési idő, annál kevésbé károsak a grill- és barbecue-ételek, ezért a gyorsan elkészülő húsokat javasol kerti sütögetésre a dietetikus: a hal és a baromfihús sütésekor ugyanis kevesebb rákkeltő anyag szaporodik fel. Hároméves kor alatt a magas pörzsanyag-tartalmú ételeket nem ajánlja a szakember, az idősebbeknél is ügyeljünk az óvatosabb fűszerezésre, és részesítsük előnyben esetükben is a halakat és a baromfit.
Ha buliszervezés közben szempont az egészség, ne hezitáljunk sokat. A grillezés és a barbecue, sőt a tárcsán sütés egészségre gyakorolt hatása között nincs jelentős különbség, de a bográcsozás majdnem ugyanolyan egészségügyi szempontból, mintha bent főznénk.
Ám a szakember tanácsait ne csak 30 Celsius-fok fölött szívleljük meg: a szezonon kívül is "találkozunk" grill- vagy barbecue-összetevőkkel különböző zacskós, előre elkészített fűszerkeverékeknek és olajoknak formájában. – Sokkal jobb lenne, ha zöld fűszereket használnánk, a sütésre szánt húsoknak pedig külön jót tesz, ha előre bepácoljuk friss növényekkel, sima olajjal: így tovább rövidíthetjük a sütési időt, kevesebb káros pörzsanyag keletkezik. A fűszerkeverékek azonban rengeteg sót és számos ízfokozót tartalmaznak, ami allergiás reakciókat is előidézhet – figyelmeztetett Szenteczki Magdolna.
Mi több, egyes élelmiszer-higiénikusok szerint a kerti sütögetés során elkészített húsdarabok közül minden ötödik nincs kellően átsütve, ami komoly kockázattal jár. A lazaság betegséghez vezethet: a salmonella, a campylobacter, az e.coli, az entero- és a staphylo coccusok hasmenéses, hányásos tüneteket okozhatnak, amelyek a gyermekeknél, az idősebbeknél, és a legyengült immunrendszerűeknél súlyos következményekkel is járhatnak.
A grillezés az ételek nyílt lángon történő elkészítését jelentő eljárás, magyarosan szokás rostélyon sütést érteni alatta. A rostély ez esetben egy, a parázs fölé helyezett, lábakon áll vasrácsot jelent, erre helyezik a grilleznivalót. A "fordított grillezés" a broiling, amikor a hőforrás (valamilyen hősugárzó) a sütnivaló felett található.
A nyárson sütés trendibb neve a roasting: ez a nyílt lángon sütés legősibb változata. A barbecue a grillezés speciális formája, amikor parázs fölött grillezünk, hogy a húst vagy egyéb sütött anyagot füst is érje, ne csak hő vagy közvetlen láng. A normál grillezéshez képest ez sokkal lassúbb sütést jelent.
A húsok mellé mindig tálaljunk zöldségeket is, a legkedvezőbb, ha nyersen, salátaként fogyasztjuk ezeket! A grillezés egészségesebb változata a fóliában sütés. Ízes és alacsony kalóriatartalmú ételeket készíthetünk vele. A "csomagokat" pedig grillrácsra is, és a parázsba helyezve is süthetjük. Használjunk a pácoláshoz, sütéshez friss fűszernövényeket, hiszen sokuk gyógyító, az emésztést könnyítő hatással bír. Ilyen a kömény, a majoránna, a kakukkfű, a bazsalikom és a rozmaring. Minden munkafolyamat után mossunk kezet a már említett fertőzések elkerülése érdekében, otthonunktól távol sütögetve pedig legyen nálunk fertőtlenítő kendő!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.