Ezért szaladunk a vécére kávézás után

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 11. 23:30
A kávé mintegy 2000 vegyületet tartalmaz, köztük olyanokat, amelyek felgyorsítják a bélműködést.
Bors

Csörög az ébresztőóra, néhányszor benyomjuk a szundit, és mire végre sikerül kikászálódni az ágyból, első gondolatunk egy csésze jófajta kávé körül mozog. Sokaknak ismerős lehet a napi rutin, amely a kávézás után nem sokkal a toaletten végződik.

De vajon mi az oka ennek? Még a tudósok sem teljesen biztosak abban, hogy a kávéban található mintegy 2000 vegyület közül melyeknek van hashajtó hatásuk, de azt tudják, hogy milyen kémiai folyamatok játszódnak le, amikor ezt a hatást tapasztaljuk.

Az bizonyos, hogy kávézáskor megnövekszik a gasztrin és a kolecisztokinin szintje. A gasztrin egy gyomorsav-leválasztást fokozó hormon, amit a gyomorban és a vékonybélben található G-sejtjek termelnek. A kolecisztokinin az epehólyag ürülését kiváltó peptid, amely szintén hozzájárul a gyorsabb bélműködéshez.

Fontos megjegyezni, hogy egy amerikai felmérés szerint csak az emberek egyharmada tapasztal hasonló hatást kávézás után.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.