Test és lélek

Ezért szaladunk a vécére kávézás után

Bors

Létrehozva: 2015.08.11.

A kávé mintegy 2000 vegyületet tartalmaz, köztük olyanokat, amelyek felgyorsítják a bélműködést.

Csörög az ébresztőóra, néhányszor benyomjuk a szundit, és mire végre sikerül kikászálódni az ágyból, első gondolatunk egy csésze jófajta kávé körül mozog. Sokaknak ismerős lehet a napi rutin, amely a kávézás után nem sokkal a toaletten végződik.

De vajon mi az oka ennek? Még a tudósok sem teljesen biztosak abban, hogy a kávéban található mintegy 2000 vegyület közül melyeknek van hashajtó hatásuk, de azt tudják, hogy milyen kémiai folyamatok játszódnak le, amikor ezt a hatást tapasztaljuk.

Az bizonyos, hogy kávézáskor megnövekszik a gasztrin és a kolecisztokinin szintje. A gasztrin egy gyomorsav-leválasztást fokozó hormon, amit a gyomorban és a vékonybélben található G-sejtjek termelnek. A kolecisztokinin az epehólyag ürülését kiváltó peptid, amely szintén hozzájárul a gyorsabb bélműködéshez.

Fontos megjegyezni, hogy egy amerikai felmérés szerint csak az emberek egyharmada tapasztal hasonló hatást kávézás után.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek