Amellett, hogy nagyon finom, az érett őszibarack kiváló vitamin, ásványi anyag és folyadékpótló a kánikulában. Ha ez nem lenne elég, ráadásul több pozitív egészségügyi hatása is van, ezeket mutatjuk be.
Amellett, hogy nagyon finom, az érett őszibarack kiváló vitamin, ásványi anyag és folyadékpótló a kánikulában. Ha ez nem lenne elég, ráadásul több pozitív egészségügyi hatása is van, ezeket mutatjuk be.
Az őszibarack akár 90 százaléka is lehet víz, és a tévhittel ellentétben korántsem tartalmaz annyi cukrot, mint azt gondolnánk. Ebből a szempontból hasonlít a görögdinnyéhez. Egyébként barackból és dinnyéből is a sárgában van a több cukor. Míg 100 gramm őszibarackban 39 kalória, illetve 9.5 gramm szénhidrát van, addig ugyanennyi sárgabarack 48 kalóriát és 11.1 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Az őszibarack antioxidánsokat, például xantofillt tartalmaz, viszonylag magas a C- és B-vitamin tartalma, de van benne cink és szelén is, ami jót tesz a haj, a bőr és a köröm egészségének.
Magas a rosttartalma, ami jó hatással van az emésztésre, ezért gyakran székrekedéssel küzdők számára ideális választás lehet.
Az őszibarackban van magnézium is, ezért fogyasztása jó hatással van az izmok és az idegrendszer működésére is. A benne lévő niacinnak köszönhetően csökkenti a vérnyomást, óvja a szívet és az ereket. Ugyanez igaz a pektinre, amiben szintén bővelkedik. Sőt, a 7:1-es kálium-nátrium arány is jó a szívnek.