Test és lélek

8 élelmiszer, ami segíthet, ha rendszeresen felfúvódna

Bors

Létrehozva: 2015.06.30.

A gyakori felfúvódás, az emésztési zavarok tönkre tudják tenni az életminőséget. Okai között komoly betegségeket, a helytelen táplálkozást vagy akár a hosszan tartó stresszt is ott találjuk. Összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amelyek segíthetnek kordában tartani a szeleket.

Lenmag

Amellett, hogy vitaminok és ásványi anyagok egész tárházát tartalmazza a lenmag emésztőrendszeri problémákra, így a felfúvódásra is jó. Őrölve, beáztatva teaként, joghurtban vagy akár egészben péksüteménybe, kenyérbe sütve, sőt, olaj formájában salátákon is fogyasztható. Az ősi Egyiptomban is használták gyógynövényként. A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, segít megakadályozni az erek falán a plakkok kialakulását is.

Dinnyés vagy uborkás víz

A túl sós vagy cukrozott ételek puffadáshoz vezetnek. A nagy mennyiségben lebomló szénhidrátok és zsírok okozta emésztési nehézségek ismertebbek, de a magas nátriumszint vízmegkötő és így puffasztó hatása kevésbé. A víz segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt, ha ezt citrommal, uborkával vagy akár dinnyével ízesítjük, kiváló szomjoltó is lehet a nyári forróságban. Az uborka és a dinnye önmagában is segít megakadályozni a felfúvódást.

Borsmenta

A borsmenta szintén régi, jól bevált eleme a népi gyógyászatnak. Teaként a legkönnyebb elfogyasztani. Egy 2014-es tanulmány szerint IBS-ben szenvedő betegeken is segít: hatóanyag ellazítja béltraktusban található simaizmokat, és segít abban, hogy a gázok távozhassanak.

Édeskömény

Az édesköményt Indiában gyakran fogyasztják a fűszeres ételek után. Nem véletlenül, hiszen a benne lévő anyagok segítik az emésztőenzimek működését. A puffadáson túl a savas refluxot is kordában tartja. Nyersen, köretként vagy teaként fogyasztva egyaránt hatásos.

Tengeri halak

Az omega3 zsírsavakat tartalmazó ételek ugyancsak segíthetnek csökkenteni a kellemetlen puffadást. A lazac, pisztráng, tőkehal mind tartalmaznak omega-3-at. Egy tanulmány szerint, azok a nők, akik naponta fogyasztottak esszenciális zsírsavakat, kevésbé puffadtak.

Joghurt

Az emésztőrendszerben lévő jó baktériumok segítenek az emésztésben. Az aktív, élő kultúrákat tartalmazó joghurtok, különösen a probiotikumok, közülük is a legismertebb tejsavbaktériumok a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium lactis.

Zab

A zabkása rendszeres fogyasztásával gondoskodhat a szükséges rostmennyiség elfogyasztásáról. Natúr joghurttal és egy kis mézzel keverve igazi orvosság.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek