A gyakori felfúvódás, az emésztési zavarok tönkre tudják tenni az életminőséget. Okai között komoly betegségeket, a helytelen táplálkozást vagy akár a hosszan tartó stresszt is ott találjuk. Összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amelyek segíthetnek kordában tartani a szeleket.
Lenmag
Amellett, hogy vitaminok és ásványi anyagok egész tárházát tartalmazza a lenmag emésztőrendszeri problémákra, így a felfúvódásra is jó. Őrölve, beáztatva teaként, joghurtban vagy akár egészben péksüteménybe, kenyérbe sütve, sőt, olaj formájában salátákon is fogyasztható. Az ősi Egyiptomban is használták gyógynövényként. A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, segít megakadályozni az erek falán a plakkok kialakulását is.
Dinnyés vagy uborkás víz
A túl sós vagy cukrozott ételek puffadáshoz vezetnek. A nagy mennyiségben lebomló szénhidrátok és zsírok okozta emésztési nehézségek ismertebbek, de a magas nátriumszint vízmegkötő és így puffasztó hatása kevésbé. A víz segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt, ha ezt citrommal, uborkával vagy akár dinnyével ízesítjük, kiváló szomjoltó is lehet a nyári forróságban. Az uborka és a dinnye önmagában is segít megakadályozni a felfúvódást.
Borsmenta
A borsmenta szintén régi, jól bevált eleme a népi gyógyászatnak. Teaként a legkönnyebb elfogyasztani. Egy 2014-es tanulmány szerint IBS-ben szenvedő betegeken is segít: hatóanyag ellazítja béltraktusban található simaizmokat, és segít abban, hogy a gázok távozhassanak.
Édeskömény
Az édesköményt Indiában gyakran fogyasztják a fűszeres ételek után. Nem véletlenül, hiszen a benne lévő anyagok segítik az emésztőenzimek működését. A puffadáson túl a savas refluxot is kordában tartja. Nyersen, köretként vagy teaként fogyasztva egyaránt hatásos.
Tengeri halak
Az omega3 zsírsavakat tartalmazó ételek ugyancsak segíthetnek csökkenteni a kellemetlen puffadást. A lazac, pisztráng, tőkehal mind tartalmaznak omega-3-at. Egy tanulmány szerint, azok a nők, akik naponta fogyasztottak esszenciális zsírsavakat, kevésbé puffadtak.
Joghurt
Az emésztőrendszerben lévő jó baktériumok segítenek az emésztésben. Az aktív, élő kultúrákat tartalmazó joghurtok, különösen a probiotikumok, közülük is a legismertebb tejsavbaktériumok a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium lactis.
Zab
A zabkása rendszeres fogyasztásával gondoskodhat a szükséges rostmennyiség elfogyasztásáról. Natúr joghurttal és egy kis mézzel keverve igazi orvosság.