8 élelmiszer, ami segíthet, ha rendszeresen felfúvódna

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. június 30. 09:45
A gyakori felfúvódás, az emésztési zavarok tönkre tudják tenni az életminőséget. Okai között komoly betegségeket, a helytelen táplálkozást vagy akár a hosszan tartó stresszt is ott találjuk. Összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amelyek segíthetnek kordában tartani a szeleket.
Bors

Lenmag

Amellett, hogy vitaminok és ásványi anyagok egész tárházát tartalmazza a lenmag emésztőrendszeri problémákra, így a felfúvódásra is jó. Őrölve, beáztatva teaként, joghurtban vagy akár egészben péksüteménybe, kenyérbe sütve, sőt, olaj formájában salátákon is fogyasztható. Az ősi Egyiptomban is használták gyógynövényként. A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, segít megakadályozni az erek falán a plakkok kialakulását is.

Dinnyés vagy uborkás víz

A túl sós vagy cukrozott ételek puffadáshoz vezetnek. A nagy mennyiségben lebomló szénhidrátok és zsírok okozta emésztési nehézségek ismertebbek, de a magas nátriumszint vízmegkötő és így puffasztó hatása kevésbé. A víz segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt, ha ezt citrommal, uborkával vagy akár dinnyével ízesítjük, kiváló szomjoltó is lehet a nyári forróságban. Az uborka és a dinnye önmagában is segít megakadályozni a felfúvódást.

Borsmenta

A borsmenta szintén régi, jól bevált eleme a népi gyógyászatnak. Teaként a legkönnyebb elfogyasztani. Egy 2014-es tanulmány szerint IBS-ben szenvedő betegeken is segít: hatóanyag ellazítja béltraktusban található simaizmokat, és segít abban, hogy a gázok távozhassanak.

Édeskömény

Az édesköményt Indiában gyakran fogyasztják a fűszeres ételek után. Nem véletlenül, hiszen a benne lévő anyagok segítik az emésztőenzimek működését. A puffadáson túl a savas refluxot is kordában tartja. Nyersen, köretként vagy teaként fogyasztva egyaránt hatásos.

Tengeri halak

Az omega3 zsírsavakat tartalmazó ételek ugyancsak segíthetnek csökkenteni a kellemetlen puffadást. A lazac, pisztráng, tőkehal mind tartalmaznak omega-3-at. Egy tanulmány szerint, azok a nők, akik naponta fogyasztottak esszenciális zsírsavakat, kevésbé puffadtak.

Joghurt

Az emésztőrendszerben lévő jó baktériumok segítenek az emésztésben. Az aktív, élő kultúrákat tartalmazó joghurtok, különösen a probiotikumok, közülük is a legismertebb tejsavbaktériumok a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium lactis.

Zab

A zabkása rendszeres fogyasztásával gondoskodhat a szükséges rostmennyiség elfogyasztásáról. Natúr joghurttal és egy kis mézzel keverve igazi orvosság.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.