Gyógyító ételek: Cukormentes marcipán

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 28. 14:12
Szeretne finom, de egészséges marcipánt házilag elkészíteni? Itt a receptje!
Bors

Hozzávalók 10 adaghoz: 30 dkg szeletelt, héj nélküli mandula • 20 dkg nyírfacukor (xilit) • 1/2 dl víz •
10 dkg pornyírfacukor • 1 teáskanál mandulaaroma.

Elkészítés: A 20 dkg xilitből és a 1/2 dl vízből szirupot főzünk, és míg melegszik, a mandulát ledaráljuk kávédarálóval. Így teszünk a ma­radék 10 dkg xilittel is, ebből lesz a porxilit. Fontos finomra darálni, mert minél apróbbra sikerül, annál finomabb marcipánt kapunk. Ha sziruppá főtt a xilit a vízzel, levesszük a tűzről, és apránként adagoljuk bele a mandulát, folyamatosan ke­vergetve.

Mesterszakács praktikája

Készíthetünk belőle szaloncukrot, tortát, figurákat, marcipánnal töltött aszalt szilvát, datolyát. 

Ha már minden mandula benne van, jöhet a maradék porrá darált xilit is, amivel tovább keverjük. Ezen a ponton robotgéppel pár percig lehet elegyíteni, ha csomós maradt volna. Jellegzetes marcipánízét a keserűmandula adja, amit aromával dúsíthatunk. Az aromának smaragdzöld színe van, kis kockadobozosként lehet megtalálni a boltokban. A lágy masszát szilikonlapra kenve hagyjuk hűlni. Amikor szobahőmérsékletű, formázható a massza. Folpackba csomagoljuk és hűtőszekrényben tároljuk.

Egy adag tápanyagtartalma: 259,8 kcal, 8,28 g fehérje, 15,6 g zsír, 31,9 g szénhidrát.

A könyv megvásárolható: a www.bookline.hu webáruházban, a nagyobb TESCO áruházakban, a www.konyvtunder.hu webáruházban, a LIBRI könyvesboltokban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.