Test és lélek

Ezért lehetnek veszélyesek a mandulák

Kancsár Tímea

2015. május 12. kedd 14:30

A garatmandulának jelentős immunológiai és alsó légúti védőszerepe van, ami azonban a felnőtt korra fokozatosan csökken és megszűnik. A mandulák fokozatosan elsorvadnak. Meddig van szükség a mandulákra? Mikor elengedhetetlen a műtét? Milyen veszélyekkel jár? - szakorvos válaszolt.

– Az orrmandula, az oldalsó garatkötegek, a garatmandulák és a nyelvgyöki mandulák alkotják az úgynevezett limfaticus garatgyűrűt. Feladatuk az orron és a szájon át a légzéssel és a táplálkozással bejutó idegen anyagok, kórokozók és antigének felismerése, kiszűrése és ezáltal az immunrendszer segítése, aktiválása. Ezen feladatuk közben jelentősen megduzzadnak, akár be is gyulladhatnak, csakúgy, mint a velük kapcsolatba lépő nyaki nyirokcsomók – magyarázza dr. Bella Zsolt, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi adjunktusa.

Azt is elmondja, hogy általában mi az oka, ha a kisgyerekeknél valamelyik mandulát el kell távolítani, illetve milyen okok váltják ki ugyanezt a felnőtteknél:

– Gyermekeknél az orrmandula a kórokozók hatására megduzzad, és kitölti az orrgaratot. Előrefelé lezárja az orrüreget, oldalra pedig a fülkürti szájadékot, orrdugulást, fülgyulladást és halláspanaszokat okoz. Tartós panaszok esetén, ha a konzervatív kezelés – orrmosás és a speciális orrspray-k – már nem segít, az orrmandula eltávolítása a megoldás. Ha erre gyermekkorban nem kerül sor, az orrmandula középiskolás korra nagyrészt hegesedve visszahúzódik, elsorvad.

Góctünet és horkolás

– Gyermekkorban az orrmandulával együtt, felnőtt korban önállóan a garatmandulák tartós duzzanata légzési panaszokat, horkolást vagy akár éjszakai légzéskimaradást okozhat. Tartós panaszok esetén a megoldás ilyenkor is a műtéti eltávolítás. Torokmandulák esetén, ha csak a méret okozta garatszűkület a baj, részleges eltávolítás is elegendő lehet, míg góctünetek vagy visszatérő gyulladások – évente kétszer-háromszor – esetén a teljes kiirtás javasolt.

– Góctünetnek tekintjük a foltos haj- és szakállhullást, a bőr és ízületi tüneteket, a vese vagy a szívburok és szívizom egyes gyulladásait is. Az orrmandula gyulladása góctünetet általában nem okoz. Korábbi abszolút műtéti indikációnak számító reumás láz és szepszis ma már nagyon ritka, de a mandula körüli tályogképződés miatt ma is gyakran kényszerülünk műtétre.

A mandulák elsorvadnak

Milyen problémákat okozhat egy bent maradt rossz garat- vagy orrmandula? – faggattuk a szakorvost. Rávilágít, hogy góctünetet nem csak a teljes mandula, de a műtét során bennmaradt mandulacsonk is okozhat. Ilyen esetben a mandulacsonk eltávolítása szükséges.

– Az orrmandula nehezen hozzáférhető, műtéte szájon át, altatásban történik. A garatmandula 16 éves kor felett az arra alkalmas páciensnél helyi érzéstelenítésben is fájdalommentesen eltávolítható.

A garati seb 10-12 napig rendkívül fájdalmas, amit a felnőttek nehezebben viselnek, csakúgy, mint a szigorú pihenést és a pépes étrendet. Az orrmandula és a részleges mandulaeltávolítás sebe viszont sokkal enyhébb fájdalmat eredményez – tudjuk meg dr. Bella Zsolttól, miközben megnyugtat, hogy immunrendszerünk sem látja kárát annak, ha nincs meg egyik-másik mandulánk. A garatmandulának jelentős immunológiai és alsó légúti védő szerepe van, ami azonban a felnőtt korra fokozatosan csökken és megszűnik. A mandulák fokozatosan elsorvadnak.

Figyelmes utógondozás

– Nem a mandulaműtét, hanem a műtétet követő időszak az igazi próbatétel a beteg számára. Az utógondozás kapcsán fontos megemlítenünk a körültekintő fájdalomcsillapítás, a kímélő táplálkozás és folyadékbevitel fontosságát. A családnak biztosítania kell a beteg számára a fizikai aktivitástól mentes otthoni pihenést. Az utasítások pontos betartása esetén jelentősen csökkenthető az utóvérzés gyakorisága, ami elsősorban a garatmandulák eltávolítása után a 3–10. napon a sebről történő lepedékleválás következtében jelentkezhet az esetek három-öt százalékában. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell menni az operáló intézetbe. A beteget közösségbe legkorábban a harmadik héten engedhetjük, de a teljes fizikai aktivitás és a sport csak a negyedik héttől engedélyezett – fejezi be dr. Bella Zsolt. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

magyarnemzet.hu

Három órán át tárgyalt Bajnaival Márki-Zay egy londoni étteremben

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

nemzetisport.hu

NB I: megszorongathatják az üldözők a címvédésre törő Ferencvárost

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

borsonline.hu

Meztelenül mutatta meg a világ egyik legszebb fenekét Alena - 18+

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

origo.hu

Veszélyes buborékra figyelmeztet Európa leggazdagabb embere