Nem lehet elégszer ismételni, hogy az antioxidánsok milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentők és akadályozzák a daganatok kialakulását. Összeszedtünk néhány zöldet, amit érdemes rendszeresen fogyasztani.
Nem lehet elégszer ismételni, hogy az antioxidánsok milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentők és akadályozzák a daganatok kialakulását.
1. Mángold
Méltánytalanul kevés figyelem jut a magyar konyhában a mángoldnak, igaz a jobb éttermek az utóbbi időben előszeretettel használják. A mángoldban található antioxidánsok közül azonban a syringic sav vagy más néven eugenol és a kaempferol kevésbé ismertek, pedig előbbi segít kordában tartani a vércukorszintet, utóbbi pedig megvédi a sejteket a rákkeltő méreganyagoktól.
2. Rukkola
Érdemes túllépni néha a fejessaláta-jégsaláta kombináción és ki kell próbálni a rukkolát. Salátának és fűszernek is kiváló a mustárra emlékeztető ízű növény. Magas a nitrát tartalma, amely segíti a véráramlást és így az emésztést is. Flavonoidokban dús növény, antioxidáns hatása mellett a legújabb kutatások szerint megakadályozza a fekélyek kialakulását.
3. Kínai kel
A kínai kel vagy más néven Bok Choy szintén remek kálium-forrás, támogatja az izomfejlődést és jót tesz a szívnek. A kínai kelben sok az A-vitamin, amely növeli a fehérvérsejtek aktivitását, ezáltal erősíti az immunrendszert.
4. Vízitorma
A vízitormában rengeteg a K-vitamin, így vele egészségesek maradhatnak az érfalak. Természetes gyulladáscsökkentőként sem utolsó, az ízületi gyulladással küzdőknek különösen ajánlott vízitormát fogyasztani. Kutatások szerint jó magas koleszterinre is.