Test és lélek

Apának sem könnyű a szülés

Bors

Létrehozva: 2014.08.10.

Az apás szülés sok családi köteléket tesz szorosabbá. Néha előfordul viszont, hogy az apa a szülőszobán átélt traumától elfordul az anyától, mert az apa lelkiismeret-furdalást érez, hogy nem tudott segíteni párja fájdalmában

Az amerikai Robert Bradley szülész dolgozta ki az 1950-es években az apás szülés klinikai gyakorlatát, amelynek során megtanítják a nőt férje segítségével relaxálni. De az apák a szülőszobán olyan élményekkel is szembesülnek, amelyekre nincsenek felkészülve. Sokan arról számolnak be, hogy ez a felkavaró érzelem megzavarja a házaspár szexuális életének korábbi minőségét. A családpszichológusok szerint azonban ez nem törvényszerű.

Természetes, hogy a gyermek világrajövetele után a nőben csökken a vágy, de ez általában csak átmeneti. Hossza attól függ, milyen erős a nő libidója eredendően, és hogy mikor tudnak az együttléthez nyugalmat teremteni.
A gyakorlat azonban ezerszínű.

S. Tímea ikreinek megszületésekor jelen volt az apa, és házasságuk ezután fél évvel véget ért, mert a férj nem bírt szabadulni attól az érzéstől, hogy nem tudott enyhíteni felesége kínjain. Más férfiak elájulnak a szülőszobán, és később képtelenek túllépni azon, hogy házasságuk döntő pillanatában kudarcot vallottak.

Ha az apa lelkifurdalást érez, vagy undort, és a szexualitását bénító érzésektől nem tud szabadulni, akkor szakember segítségét kell kérni. Sok nő ezt akarja megelőzni azzal, hogy nem egyezik bele az apás szülésbe.

A legtöbb esetben azonban, ha a szülés komplikációk nélkül zajlik, és a baba egy erős kötelékű családba érkezik, akkor a házaspárt összekovácsoló élmény az apás szülés. 

Még több interjú, tanács és ezoterikus téma a Borsban megjelenő Lilla Test és Lélek mellékletben.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek