Test és lélek

Saját vérével írta meg búcsúlevelét

Bors

2014. április 6. vasárnap 22:30

Mit csinálhat egy hírhedt táncosnő és egy bohém költő, ha kiderül: a nő 18 évvel idősebb, híresebb és nem beszélnek egy nyelvet? Biztos nem házasodnak össze. Szergej Jeszenyin és Isadora Duncan ezt tette.

Nem csoda, hogy Szergej Jeszenyin és Isadora Duncan élete külön-külön is megihlette a filmeseket, mindkettejük sorsát feldolgozták már.

Isadora Duncan szegény családban született 1877-ben az Egyesült Államokban, zongoratanár édesanyja kiskorától befogta Isadorát: pénzért táncolt. A nyomor elôl menekültek Isadora teljes gyermek- és fiatalkorában, a vándorlások során Európában kötöttek ki, ahol aztán befutott az addig teljesen szokatlan műfajt képviselő művésznő, ő lett a modern táncművészet megalapítója.

Az orosz Szergej Jeszenyin 18 évvel később, 1895-ben született. Első verseit kilenc-esztendősen írta. Zaklatott gyerekkora elől először Szentpétervárra, majd Moszkvába menekült, itt ismerkedett meg a kor nagy költőivel, ebben az évben meg is jelent első kötete. Ám alkotói sikereit nem követte a magánélet ki-egyensúlyozottsága. 1913-ban kötötte első házasságát, elsőszülött fia, Jurij később a Gulágon halt meg. A jóképű, angyalarcú és elragadó stílusú férfi vonzotta a nőket. Második házasságából két gyermek született, de ez a kapcsolata sem húzta négy évnél tovább.

Isadora Duncannel Alekszej Jakovlev festő műtermében ismerkedett meg 1921 őszén. A táncosnő csupán pár szót tudott oroszul, a költő sem angolul, sem franciául nem beszélt, mégis egymásba habarodtak.

A férfinak ekkor már három gyermeke volt, akikre nem fordított túl sok gondot. A nő két gyermekét ekkorra már elveszítette, egyikük, Deirdre Gordon Craig díszlettervezővel folytatott viszonyából született, a másik kisfiú, Patrick édesapja Paris Singer milliárdos – a varrógépgyáros fia – volt. Isadora imádott gyermekei balesetben haltak meg 1913-ban: a nő sofőrje a kocsijával, benne a két gyermekkel, a Szajnába hajtott, a fagyos víz azonnal kioltott az életüket.

Isadorát nem zavarták a társadalmi elvárások, azzal kezdett ki, akivel csak akart – Jeszenyinnel történt szakítása után a költőnő Mercedes de Acostával folytatott viszonyt –, férfiakat megszégyenítő önállósággal és akarattal rendelkezett.

Éppen ezért szinte viszolygott a házasságtól, ám Jeszenyin annyira megbabonázta, hogy neki igent mondott. A költő, akinek nem volt állandó munkahelye, folyamatosan kísérgette feleségét az európai körutakra, amelyek során fellépéseket vállalt, valamint ellenőrizte, hogy tánciskolái hogyan működnek. Jeszenyint nyugaton bohém művészként fogadták, és noha azt remélte, hogy ezzel megnyílnak a kontinens kapui a költészete előtt, csalódnia kellett. Kudarcát és mellőzöttségét az alkohollal próbálta oldani, kevés sikerrel. Egyre több nyilvános helyen okozott botrányt, tört-zúzott, nem ritkán a feleségére is kezet emelt. Nem tudta viszont, hogy rossz nővel kezd, Isadora nem egyszer visszaütött, verekedéseik azonban a legtöbbször vad együttlétekkel zárultak.

Isadora számára egyre kényelmetlenebb lett a kapcsolat, a kaput pedig az tette be végleg, hogy egyik veszekedésük során Jeszenyin elégette a fiaival kapcsolatos emlékeit. Ekkor végleg szakított szerelmével, aki 1923-as válásuk után egy évvel feleségül vett egy színésznőt, 1925-ben pedig Tolsztoj unokahúgát, Szofiját vezette oltár elé. Élete romokban hevert, kórházba került, de hiába, miután kijött, egy szállodai szobában felvágta az ereit, vérével megírta búcsúlevelét, és felkötötte magát.

Isadora két évvel élte túl. Egy sportkocsit próbált ki, de száguldás közben sálja az autó kerekére tekeredett, ami megfojtotta. Nem sok közös volt kettejükben: a tehetségen túl az, hogy nem lehetett őket megszelídíteni. Mondhatni, a haláluk is stílusos volt…

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Mérhetetlen csalódottság van bennem – Nagy László

borsonline.hu

A nagy méretű válltáskák komoly vállfájást okozhatnak

life.hu

Áll a bál a Megasztár háza táján: "Oláh Ibolya nem mond igazat” - állítja az egykori zsűritag

mandiner.hu

La Repubblica: Orbán a rezsimet támogató influenszereket gyűjtött maga mellé

zaol.hu

Tótpeti Lili csodaszép fehérneműben pózol Instagramon

origo.hu

Ez a génmódosított hal lehet a jövő sztárétele

nemzetisport.hu

Newcastle: Balotelli a célkeresztben! Ő lehet a csapat megmentője?

vg.hu

Gattyán György az utcán toborozza a képviselőjelölteket

origo.hu

Kimentek a 26 éves Opel Astrával az autópályára, a sofőr se hitte el, mennyivel tudott menni - videó

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

origo.hu

Tom Hanks svéd filmsiker amerikai remake-jében szerepel