Test és lélek

Mikor kell kimondani: szeretlek?

Bors

2014. március 10. hétfő 16:00

A filmekben másfél órát, a könyvekben az utolsó oldalig kell arra várni, hogy a szereplők kimondják: szeretlek. Ám az élet más. Egyesek hiába várják párjuktól a bűvös szót, mások pedig már elkoptatták a gyakori használattal.

Egy társkereső ügynökség végzett felmérést arról, hogy milyen gyakran használjuk ezt a szót. Egyes megállapításaik meglepőnek tűnhetnek.

A férfiak gyorsabban kimondják

Az ügynökség azt állapította meg, hogy minden harmadik pár már az első napon kimondja, szeretlek. És ezt főként a férfiak teszik meg elsőként: 42 százalékuk azért mondja ki ilyen gyorsan, mert abban reménykedik, hogy ezzel felgyorsítja az „eseményeket”.

A férfiak 23 százaléka – vagyis minden negyedik – vonakodik ezt kimondani, de ha már valóban így érzi, megteszi a vallomást szíve hölgyének.  A válaszolók egyötöde (férfiak és nők) legalább egy hónapot vár a vallomással. Körülbelül egy százalékuk soha nem mondaná ki azt a másiknak, hogy szereti.

A hölgyek közel húsz százaléka gyorsan elkoptatja ezt a szót, akár naponta elküldi SMS-ben is a párjának – még akkor is, ha még egészen friss a kap­-csolat.
Nincs arra recept, mikor érdemes elmondani a másiknak, hogy szerelmesek vagyunk belé. Ezt a pároknak maguknak kell eldönteniük. Az azonban bizonyos, hogy annál értékesebb ez a szó, minél őszintébben mondják, gondolják. Ezt a legtöbb ember – férfiak és nők egyaránt – azonnal megérzi.

Mit lehet rá válaszolni?

Akit váratlanul ér a vallomás, az gyakran nem tud rá hirtelen mit válaszolni, még akkor sem, ha kölcsönös az érzés. Az „én is” egy kicsit egyszerűnek tűnik, de ha tele van érzelemmel, akkor biztosan értékelni fogja a másik. A felmérésben részt vevő párterápiás tanácsadó szerint talán nagyobb örömet szerez az „én is szeretlek” válasz, hiszen akkor a másik is kimondja a várva várt szót.

Amikor viszonzatlan

Megkapta a vallomást, de nem viszonozza az érzést? Kellemetlen. Azonban megbántani sem akarjuk a másikat. Mit lehet ilyenkor válaszolni? A „köszönöm” vagy a „tudom” nem túl barátságos, hiszen ezzel szinte azt mondjuk, hogy „én viszont nem”. Ilyenkor jobb őszintének, bár nagyon tapintatosnak lenni.

Mindenki emlékszik rá, milyen volt, amikor őt utasították el, ne okozzunk fájdalmat! Jó esetben csak arról van szó, hogy a másiknál valamivel lassabban alakul ki a teljes bizalom, mikor már őszintén viszonozni tudja a szerelmet. Az „én is a szívembe zártalak, de még adj egy kis időt” nem bántó és nem is hazugság, ha valóban kedveli a másikat.

Felelősséggel járó szavak

A szerelmi vallomás nyilván különbözik a lánykéréstől vagy a házassági ajánlattól, viszont ennek is van súlya. Egy jel a másik felé arról, hogy komolyan gondoljuk a kapcsolatot, és szeretnénk tovább folytatni, a filmekből idézve, „magasabb szintre emelni” a kapcsolatot. Így ha kimondjuk, azt gondoljuk komolyan – ajánlja a tanácsadó – ne csak előjátéknak használjuk.  

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Női kézi: a Győr visszahívta az MTK-tól fiatal jobbátlövőjét

borsonline.hu

Maradandó károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

origo.hu

Személyautós kényelemmel kényeztet a Ssangyong pickupja

szon.hu

Ezt nagyon várta már Szabó Zsófi! Jön a baba!

origo.hu

Életveszélyes állatok lepték el az ausztrál partokat

vg.hu

Hatékonyabb lehet az omikron ellen a Szputnyik a Pfizernél

mandiner.hu

Elúszott a baloldali népszavazás: legalább 250 ezret akartak, végül csak 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze a baloldali pártok

ripost.hu

Ez a négy csillagjegy sokszor csalódott már a szerelemben

life.hu

Kulcsár Edina vőlegényével, Mátéval is úgy szakított, mint Csutival

origo.hu

Egymás után veszi a százmilliós autókat a baloldali milliárdos Bige László és fia