Test és lélek

Amitől mindenkinek kifordul a gyomra karácsonykor

Bors

Létrehozva: 2013.12.26.

Karácsony másnapján talán már mindenki megtelt annyira az ünnepi asztal kínálatából, hogy számbavehetünk néhány kifejezetten sokkoló, idényjellegű fogást. A legdurvább, hogy egyik sem kizárólag a fantázia szüleménye, ezeket a finomságokat tényleg megeszik.

Nyilván nem meglepő, hogy az angolszász élelmiszerpiac szolgáltatja a legundorítóbb ünnepi csemegéket, és a konyhájáról méltán elhíresült Nagy-Britannia a zászlóvivő.

Az egy dolog, hogy a Tesco évekkel ezelőtt piacra dobott egy saját márkás gyümölcspite ízű chipset, ami ismerve a britek kicsavart izlését, még akár egy sikeres ötletnek is nevezhető. Na de a karácsonyi menükonzerv feldolgozásához már erősebb képzelőerő és még erősebb gyomor szükséges.

A Christmas Tinner elnevezésű termék valójában egy olyan konzerv, amely tartalmazza a teljes ünnepi menüsort, kezdve a reggeli rántottától a főtételen át a desszertig, mindezt csodás, egymásba olvadó rétegekben.

Már a termékről készült kép látványa is megindító (sajnos szó szerint) az illatokat és az ízeket pedig inkább nem is akarjuk elképzelni. A gyártó azoknak a számítógépfüggőknek szánja, akik mág ünnepek alatt sem szívesen lépnek ki a virtuális térből.

Természetesen az USA is erősen kiveszi a részét az ünnepi spesöl edisön termelésében. Az egyik kedvenc chips márka, a Pringles évről évre sokkolja a vásárlókat, olyan emberi fogyasztásra szánt borzalmakkal, mint a fehér csokis-borsos, mentolos-csokis vagy akár a cukros-fahéjas sült krumpli. A hínár/alga ízűt egyszerűen már értelmezni sem tudjuk.

A karácsonyi menü zanzásításával természetesen a tengerentúlon is megpróbálkoztak, igez, itt nem konzervbe, hanem egy kedves kis tortába igyekeztek besűríteni mindent az ünnepi asztalról.

A tulajdonképpen fasírtnak vagy tölteléknek is használható állagú étel pulykahúsmasszát, krumplipürét, édesburgonyamasszát és mályvacukrot egyaránt tartalmaz.

Az erősebb gyomrúakat valószínűleg meg sem rázza az a különleges ömleszett sajt, ami már alapjáratom pulykízű, de azért az ünnep kedvéért került bele egy kis kelbimbó, reszelt sárgarépa és fincsi aszalt gyümölcsök is.

A kelbimbó és a mazsolta tuti kombináció lehet

Az egyik New York-i pékség már emeli a lécet, ott a sütőtökízű fűszeres fánkot töltik pulykával és mártással ééééés áfonylekvárral, míg a konkurenciánál a fincsi édes croissant-ba töltik ugyanezt.

Azért Európában is kerül olyasmi az asztalra, amitől a Télapó zokogva borul a rénszarvasok vállára. A svédek előszeretettel bontanak ki ilyenkor egy bájos befőttet, amiben malaclábak úszkálnak ecetben, de az sem ritka, hogy egy egész birkafejet ül körül a család, amit szép, skandináv rendszeretettel az arcától hátrafelé fogyasztanak, különös figyelmet szentelve a nyelvnek és a szemmozgató izmoknak.

Egy kis ecetes malaclábat valaki?

Végezetül jöjjön egy karácsonyi étel, ami ugyan nem gusztustalan, viszont annál bizarrabb. Ami a nyugati világ nagy részén a pulyka, nos az Japánban a rántott csirke. De nem is akármilyen: a Kentucky Fried Chicken.

Amióta 40 évvel ezelőtt a gyorsétteremlánc bevette a távolkeleti országot, a lakosok generációi vándorolnak el egy jó karácsonyi csirkecombra az éttermeikbe.

Ő már most rajongó

Ünnepek alatt megtízszereződik az eladás, és a japánok semmi furát nem látnak abban, hogy dobozból egyék a szentesti menüt, sőt teljes extázisban vannak. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190559_auto_resized.jpg
origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27804_resized.jpg?avcount=1714960211
origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186639_auto_resized.jpg
vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27802_resized.jpg?avcount=1714960211
origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187437_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191997_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Orlando Bloom Katy Perryről: „Semmiért nem cserélném el ezt a szerelmet!”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/EN7bgfHhltKMAu0pxszky6XUY-mEZw2o7JaaniVxXe4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcwZmVkMmNlYzFiMTQ3OTRiMTI1ZTFjYjVkMzE4MGEx.jpg
Favorit

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/lHj-gZZ6oiCS2RNd3pB-KKq_1mhzuWXfXN1d8qkgWVI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIwNmNlYzczNzdjNTQ3NmQ5MDMxOGM2NzljNzQ4NDk5.jpg
Kvíz

Egybe vagy külön? A többségnek fogalma sincs, hogy kell írni ezeket a szavakat