Test és lélek

Amitől mindenkinek kifordul a gyomra karácsonykor

Bors

Létrehozva: 2013.12.26.

Karácsony másnapján talán már mindenki megtelt annyira az ünnepi asztal kínálatából, hogy számbavehetünk néhány kifejezetten sokkoló, idényjellegű fogást. A legdurvább, hogy egyik sem kizárólag a fantázia szüleménye, ezeket a finomságokat tényleg megeszik.

Nyilván nem meglepő, hogy az angolszász élelmiszerpiac szolgáltatja a legundorítóbb ünnepi csemegéket, és a konyhájáról méltán elhíresült Nagy-Britannia a zászlóvivő.

Az egy dolog, hogy a Tesco évekkel ezelőtt piacra dobott egy saját márkás gyümölcspite ízű chipset, ami ismerve a britek kicsavart izlését, még akár egy sikeres ötletnek is nevezhető. Na de a karácsonyi menükonzerv feldolgozásához már erősebb képzelőerő és még erősebb gyomor szükséges.

A Christmas Tinner elnevezésű termék valójában egy olyan konzerv, amely tartalmazza a teljes ünnepi menüsort, kezdve a reggeli rántottától a főtételen át a desszertig, mindezt csodás, egymásba olvadó rétegekben.

Már a termékről készült kép látványa is megindító (sajnos szó szerint) az illatokat és az ízeket pedig inkább nem is akarjuk elképzelni. A gyártó azoknak a számítógépfüggőknek szánja, akik mág ünnepek alatt sem szívesen lépnek ki a virtuális térből.

Természetesen az USA is erősen kiveszi a részét az ünnepi spesöl edisön termelésében. Az egyik kedvenc chips márka, a Pringles évről évre sokkolja a vásárlókat, olyan emberi fogyasztásra szánt borzalmakkal, mint a fehér csokis-borsos, mentolos-csokis vagy akár a cukros-fahéjas sült krumpli. A hínár/alga ízűt egyszerűen már értelmezni sem tudjuk.

A karácsonyi menü zanzásításával természetesen a tengerentúlon is megpróbálkoztak, igez, itt nem konzervbe, hanem egy kedves kis tortába igyekeztek besűríteni mindent az ünnepi asztalról.

A tulajdonképpen fasírtnak vagy tölteléknek is használható állagú étel pulykahúsmasszát, krumplipürét, édesburgonyamasszát és mályvacukrot egyaránt tartalmaz.

Az erősebb gyomrúakat valószínűleg meg sem rázza az a különleges ömleszett sajt, ami már alapjáratom pulykízű, de azért az ünnep kedvéért került bele egy kis kelbimbó, reszelt sárgarépa és fincsi aszalt gyümölcsök is.

A kelbimbó és a mazsolta tuti kombináció lehet

Az egyik New York-i pékség már emeli a lécet, ott a sütőtökízű fűszeres fánkot töltik pulykával és mártással ééééés áfonylekvárral, míg a konkurenciánál a fincsi édes croissant-ba töltik ugyanezt.

Azért Európában is kerül olyasmi az asztalra, amitől a Télapó zokogva borul a rénszarvasok vállára. A svédek előszeretettel bontanak ki ilyenkor egy bájos befőttet, amiben malaclábak úszkálnak ecetben, de az sem ritka, hogy egy egész birkafejet ül körül a család, amit szép, skandináv rendszeretettel az arcától hátrafelé fogyasztanak, különös figyelmet szentelve a nyelvnek és a szemmozgató izmoknak.

Egy kis ecetes malaclábat valaki?

Végezetül jöjjön egy karácsonyi étel, ami ugyan nem gusztustalan, viszont annál bizarrabb. Ami a nyugati világ nagy részén a pulyka, nos az Japánban a rántott csirke. De nem is akármilyen: a Kentucky Fried Chicken.

Amióta 40 évvel ezelőtt a gyorsétteremlánc bevette a távolkeleti országot, a lakosok generációi vándorolnak el egy jó karácsonyi csirkecombra az éttermeikbe.

Ő már most rajongó

Ünnepek alatt megtízszereződik az eladás, és a japánok semmi furát nem látnak abban, hogy dobozból egyék a szentesti menüt, sőt teljes extázisban vannak. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek