Megdöbbentő, mit tömünk magunkba a chipsszel

étel
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 16. 12:00
A sós ropogtatnivalók etetik magukat. Gyakran érezzük úgy, hogy csak egy kis chipset ettünk, miközben a nassolással egész napi só- és zsírszükségletünket teljesítettük.
P. Á.

A chipsek és snackek alapanyaga a burgonya és pálmaolaj, illetve a búzaliszt és a növényi olajok. Szeretjük a sós ízeket, ezért a gyártók bőven sózzák őket.

Tízféle sós apróságot tettünk nagyító alá, és ez bizony szó szerint igaz, mert a Maretti paradicsomos-olívás pirított kenyérkarikájának feliratát másként képtelenség elolvasni.

A magát újrapapírnak álcázó, műanyagfogású csomagoláson savak, kivonatok, sűrítőanyagok, aromák, lisztkezelő anyagok, emulgeáló szerek garmadája áll. A Bake Rolls zacskójára nem írták rá energia-, zsír-, só-, szénhidrát- és élelmiszerrost tartalmát. A Rolli nevű ropogós kenyérkarika zacskóján is csupán a hétféle összetevőt sorolják fel. Mindkét gyártó homályban hagyja nyilván nem jelentéktelen kalóriatartalmukat.

A Chio, a Chips, Stickletti és Crackings gyártója precízen tájékoztat az összetevőkről, kalóriákról. Így aztán tudjuk, hogy a chips 100 grammjából 23 gramm a zsír, pedig már 20 gramm is sok 100 gramm termékre vetítve. A Crackings szintén attól olyan jó puha, hogy sok benne a zsír, és a Gold Fischli is a zsiradéktól csúszik jól.

A gyártók a gyerekek nyelvén is remekül beszélnek, például a Pombär a kalóriadús macikon kívül cipőfűző-rendezőket rejt zacskóiba. A következő ajándékhoz újabb zacskó macit kell vásárolniuk a szülőknek, a gyerekek így esznek egyre többet a rágcsából.

Pedig ezek a ropogtatnivalók sósak, zsírosak, kalóriadúsak, és drágák. De tapasztalhattuk, nem az árukkal van a legnagyobb gond.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.