A nyári melegben mi lehet üdítőbb, mint egy hideg gyümölcsjoghurt? Tavasszal egyértelműen az epreseké a világ.
A gyümölcsjoghurtról a reklámok folyamatosan azt szajkózzák, hogy egészséges, remek fehérjeforrás, emésztést serkentő hatású, ami persze a fogyókúrázók szemében is vonzó tulajdonság.
Mielőtt bedőlnénk a fent felsorolt állításoknak, vessünk egy pillantást a joghurtos dobozokon olvasható összetevőkre. Az epres joghurtok közül a Zott szívecske, a Jogobella, a Könnyű és finom, a Magyar joghurt epres változata az E120-szal jelölt kármin nevű színezéktől eperszínű.
Ezt az anyagot számos élelmiszer színezésére használják, de nem árt tudni, hogyan készül. A fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeit porrá őrlik, és abból vonják ki, ráadásul allergiás reakciókat válthat ki. Ugyanezt a színezéket használja az Activia gyártója piros gyümölcsös termékeinél, és a Norbi Update epres joghurt színe is ettől szép.
Mindenki színez, ám a SPAR szamócás, a Seraph, valamint a Gropper epres joghurt céklától, a Nöm fasten eprese pedig a paprikakivonattól pirosas színű. Sajnos az általunk megvizsgált joghurtokban zömében kevés a gyümölcs és sok a cukor. Némelyikben zselatin is van, ami húsipari melléktermék, állatok (ló, szarvasmarha) kötőszövetéből állítják elő.