Test és lélek

Bizarr: tetűtől rózsaszín a joghurt

P. Á.

Létrehozva: 2013.05.12.

A nyári melegben mi lehet üdítőbb, mint egy hideg gyümölcsjoghurt? Tavasszal egyértelműen az epreseké a világ.

A gyümölcsjoghurtról a reklámok folyamatosan azt szajkózzák, hogy egészséges, remek fehérjeforrás, emésztést serkentő hatású, ami persze a fogyókúrázók szemében is vonzó tulajdonság.

Mielőtt bedőlnénk a fent felsorolt állításoknak, vessünk egy pillantást a joghurtos dobozokon olvasható összetevőkre. Az epres joghurtok közül a Zott szívecske, a Jogobella, a Könnyű és finom, a Magyar joghurt epres változata az E120-szal jelölt kármin nevű színezéktől eperszínű.

Ezt az anyagot számos élelmiszer színezésére használják, de nem árt tudni, hogyan készül. A fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeit porrá őrlik, és abból vonják ki, ráadásul allergiás reakciókat válthat ki. Ugyanezt a színezéket használja az Activia gyártója piros gyümölcsös termékeinél, és a Norbi Update epres joghurt színe is ettől szép.

Mindenki színez, ám a SPAR szamócás, a Seraph, valamint a Gropper epres joghurt céklától, a Nöm fasten eprese pedig a paprikakivonattól pirosas színű. Sajnos az általunk megvizsgált joghurtokban zömében kevés a gyümölcs és sok a cukor. Némelyikben zselatin is van, ami hús­ipari melléktermék, állatok (ló, szarvasmarha) kötőszövetéből állítják elő. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek