Igyon több tejet, s akár Nobel-díjas is lehet! – akár ezzel a reklámszlogennel is hirdethetnék mostanság egyik alapélelmiszerünket. Megállapították ugyanis, hogy azon országok képviselői tarolnak a legrangosabb tudományos berkekben, ahol kiugróan sok tejet isznak az emberek.
A legtöbb Nobel-díjas egyébként svéd, ami nem csupán a tejfogyasztással állhat összefüggésben, lévén ezen ország akadémiája dönt a kitüntetettekről… Az utolsó helyen egyébként Kína áll, ahol csak alig évi 25 kiló tejtermék fogy fejenként.
– A tej valóban nagyon ér-tékes táplálék, amely az agyműködésre, így a memóriára is jó hatással van, de nem hinném, hogy önmagában ennek szorgos fogyasztása a Nobel-díjig repítené az embert – mondta a Borsnak Kalcakosz Szofia háziorvos. A doktornő hangsúlyozta: az agyi teljesítményünk legfőképpen annak genetikai felépítésén, no és az ahhoz párosuló szorgalmon múlik.
– Ugyanakkor mindenkit biztatok a tejivásra – tette hozzá –, hiszen nemcsak az agytevékenységre hat pozitívan, de az izomműködésre és -fejlődésre, továbbá a csont- és fogképződésre is. Értékes fehérje-, kalcium- és vitamintartalma pedig nélkülözhetetlen a fejlődő szervezet számára. Ma már a tejcukorérzékenyeknek is azt javasoljuk, hogy orvosi segítséggel számítsák ki, mennyit tolerál a szervezetük, de ne mondjanak le erről az értékes élelmiszerről.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.