Okosít-e a tej? Egy brit szaklapban közölt kutatási eredmény szerint azon nemzetek büszkélkedhetnek több Nobel-díjassal, ahol magas az egy főre jutó tej-, illetve tejtermékfogyasztás. Valóban áldásos hatású agymunkánkra ez az élelmiszer?
Igyon több tejet, s akár Nobel-díjas is lehet! – akár ezzel a reklámszlogennel is hirdethetnék mostanság egyik alapélelmiszerünket. Megállapították ugyanis, hogy azon országok képviselői tarolnak a legrangosabb tudományos berkekben, ahol kiugróan sok tejet isznak az emberek.
A legtöbb Nobel-díjas egyébként svéd, ami nem csupán a tejfogyasztással állhat összefüggésben, lévén ezen ország akadémiája dönt a kitüntetettekről… Az utolsó helyen egyébként Kína áll, ahol csak alig évi 25 kiló tejtermék fogy fejenként.
– A tej valóban nagyon ér-tékes táplálék, amely az agyműködésre, így a memóriára is jó hatással van, de nem hinném, hogy önmagában ennek szorgos fogyasztása a Nobel-díjig repítené az embert – mondta a Borsnak Kalcakosz Szofia háziorvos. A doktornő hangsúlyozta: az agyi teljesítményünk legfőképpen annak genetikai felépítésén, no és az ahhoz párosuló szorgalmon múlik.
– Ugyanakkor mindenkit biztatok a tejivásra – tette hozzá –, hiszen nemcsak az agytevékenységre hat pozitívan, de az izomműködésre és -fejlődésre, továbbá a csont- és fogképződésre is. Értékes fehérje-, kalcium- és vitamintartalma pedig nélkülözhetetlen a fejlődő szervezet számára. Ma már a tejcukorérzékenyeknek is azt javasoljuk, hogy orvosi segítséggel számítsák ki, mennyit tolerál a szervezetük, de ne mondjanak le erről az értékes élelmiszerről.