Test és lélek

Vesekárosodást okozhat a szőlő és a mazsola

Bors

Létrehozva: 2012.12.24.

Az ünnepi nyüzsgés a kutyákat és a macskákat is izgatja, a gazdiknak épp ezért tanácsos ilyenkor a szokottnál is jobban figyelni rájuk. A Bors állatorvost kérdezett arról, hogy mik a legveszélyesebb ünnepi falatok, illetve helyzetek.

* A legfontosabb, hogy az ünnepek során se etessük túl társállatainkat – hangsúlyozta dr. Szabó Eszter, a balatonalmádi Lutra Állatorvosi Rendelő vezetője.

– Arra is oda kell figyelnünk, hogy az kutyák és a macskák emésztőrendszere sokkal kevésbé bírja a változatos étrendet, ezért sem az adagon, sem annak összetételén nem tanácsos változtatni. Ez summázva azt jelenti, hogy ne etessük kedvenceinket karácsonykor se az asztalról, s figyeljünk rá, hogy ne tudjanak csenni sem az ünnepi falatokból. Ennek ugyanis legtöbbször gyomorbántalom, de akár bélgyulladás is lehet a következménye.

* Fontos arra is ügyelni, hogy ne nyelhessenek le semmilyen díszt, gyerekek által elhagyott játékot vagy annak darabját. Mi utalhat ilyesmire? Az állat levertsége, étvágytalansága, illetve ilyenkor kevésbé örül a gazdi közeledésének, kedveskedésének is. Amennyiben mégis hegyes, éles tárgyat nyel le, azonnal hívjuk a területileg illetékes állatorvosi ügyeletet.

* Magától értetődő, hogy a fenyőtől is tanácsos őket távol tartani, mert az orrba, szájba kerülő tűlevél akár nyálkahártya-sérülést, azok illóolaj-tartalma pedig emésztési, illetve légzési zavarokat okozhat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a macskák ösztönösen szeretnek a fára mászni, ezért sokuk az ünnep szimbólumát is igyekszik „meghódítani” – ennek pedig, mind a családra, mind az állatra nézve súlyos következményei lehetnek…

* Nem jellemző, hogy a csípős, avagy az ecetes ételt ellopják, az azonban előfordulhat, hogy hagymát vagy csokit csennek, ami akár halálos is lehet – egy öt kilós állattal már 10 deka étcsokokoládé is végezhet. Kerülendő számukra a szőlő és a mazsola is, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek – esetenként – vesekárosodást okozhat.

* Az pedig magától értetődő, hogy kedvencünket soha ne hagyjuk egyedül az ünnepi díszek között, illetve abban a szobában, ahol a karácsonyfa áll, avagy gyertyák égnek.

Ha beütne a krach…

Ha baja esne kedvencünknek, a Tudakozó Plusz Ügyfélszolgálatnál (telefon: 197), a www.allatorvosabc.hu, az állatorvos. lap.hu vagy a www.maok.hu weboldalon tanácsos informálódni, hol működik a legközelebbi ügyelet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek