Test és lélek

Ütős forralt bor változat bátrabbaknak

Bors

Létrehozva: 2012.12.06.

Az adventi időszak talán legkedveltebb hagyományos itala a forralt bor. A finoman fűszeres nedű biztosan feldobja az ünnepváró bulikat, alább ezért néhány különlegességet is bemutatunk.

A forralt bor alapvetően az észak-európai népek tradicionális téli itala. Épp úgy kedvelik az osztrákok, a németek, a svédek, ahogyan a magyarok is. A forró teához hasonlóan átmelegíti a szabadban tartózkodók testét, a benne kifőtt fűszerek illóolajai felpezsdítenek, míg az aszalt gyümölcsökből felszabaduló nyomelemek erősítik az immunrendszert. Jellemző, hogy annak idején a szabadban dolgozóknak – favágóknak, vadászoknak – afféle téli „védőitala” volt.

A zamatos nedűt egyaránt készítik fehér- és vörösborból, s fűszerezése még hazánkban is tájegységenként változik. Hagyományosan száraz vagy félszáraz borból főzik, vörös- vagy fehérborból – a rozé erre nem alkalmas. Jellemzően mindenhol kerül bele fahéj, szegfűszeg, illetve szegfűbors. Az ország déli részében sok helyütt csípős paprikát is hintenek bele. Gyakorta adnak még hozzá szerecsendiót, gyömbért és hibiszkuszt is. Az édesítés ízlés kérdése, rendszerint egy kevés cukrot vagy mézet kevernek hozzá.  

Ütős változat bátrabbaknak 

Hozzávalók 6 csészéhez:

* 1,2 liter száraz vörösbor

* 2 evőkanál barnacukor

* 1 szem narancs

* 1 ujjnyi fahéjrúd

* Kb. 10 szem szegfűszeg

* Pár szem csillagánizs

* 2 dl jó minősegű rum

Elkészítés: Öntse a bort egy fazékba, s adja hozzá a megmosott felkarikázott narancsot, a fűszereket és a cukrot. Lassan kevergetve forralja fel az italt, majd öntse bele a rumot. A bátrabbak ekkor meg is gyújthatják, azaz flambírozhatják a lélekmelegítőt, de enélkül is pompás zamata lesz, s lényegesen magasabb „fűtőértékkel” bír, mint a hagyományos fajták…

Ínyenceknek: citrommal, naranccsal 

Hozzávalók 6 csészéhez:

* 1,2 l száraz vörösbor

* Kb. 12-15 szem szegfűszeg

* 1 ujjnyi fahéjrúd és egy kisebb vaníliarúd

* 1-2 evőkanál nádcukor vagy méz

* 1 pohár (2,5-3 dl) narancslé

* 1 szem narancs és 1 szem citrom

Elkészítés: Öntse egy fazékba a narancslevet, adja hozzá a szegfűszeget és a fahéjat, s lassan melegítve keverje el benne a mézet, illetve a cukrot. A narancsot és a citromot vágja vastag karikákra, tegye a fazékba, majd öntse fel a borral. Lassú tűzön – hogy ne forrjon az ital – főzze 5-10 perc alatt készre.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek