Test és lélek

Szigorúbban ellenőrzik a taj-kártyát

Bors

2012. december 12. szerda 13:00

Az ingyenes egészségügyi ellátás azoknak jár, akik fizetik vagy akik után alanyi jogon jár az egészségügyi járulék. Sokan azonban nem a saját taj-kártyájukat használják, mikor orvoshoz mennek. Emiatt felvetődött annak a lehetősége, hogy ennek valódiságát szigorúbban ellenőriznék.

Magyarországon négyszázezerre teszik az egészségügyi ellátást jogosulatlanul igénybe vevők számát. Ez a hivatalos adat, a pontos szám azonban nem ismert, mert sokan nem a saját taj-kártyájukat használják, amikor orvoshoz fordulnak. Megoldásként felvetődött, hogy a jövőben arcképes igazolványt is fel kell mutatniuk a betegeknek.

Mi van, ha nem tudom fizetni?

Hazánkban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint 9,6 millió ember jogosult orvosi ellátásra. Közülük 3,9 millióan fizetnek, illetve fizetik utánuk az egészségügyi járulékot. A nagy különbség abból adódik, hogy sok embernek alanyi jogon jár az ellátás. Ilyenek például a kisgyerekek, a diákok és a nyugdíjasok.

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik valamilyen ok miatt nem tudják megfizetni az egészségügyi járulékot, például tartósan munkanélküliek, elszegényedtek, és a jövedelmükből erre már nem telik? Az OEP munkatársai válaszoltak a kérdéseinkre.

* Amennyiben az egészségügyi szolgáltató (pl. az orvos vagy a gyógyszertár) az ellenőrzésénél a számítógépen rendezetlen jogviszonyról kap visszajelzést, köteles erről tájékoztatni a beteget. Fel kell felhívniuk a figyelmét arra, hogy rendezze a jogviszonyát.

* Amennyiben orvoshoz fordul a beteg, mert fel szeretne íratni egy receptet vagy éppen belázasodott, esetleg baleset érte, akkor az orvosnak kötelessége megvizsgálni és ellátni, viszont ezt az orvosnak jelentenie kell az OEP felé. Ugyanakkor bármit felírhat, amit a beteg egészségi állapota megkíván.

* Ha valakinek nem érvényes a taj-kártyája, azt a gyógyszertárban is jelzi a számítógép. Ilyenkor a patikus kiadja a gyógyszert, amit az orvos felírt, de ha azon lenne is OEP-támogatás, akkor is a teljes árat kell kifizetnie a betegnek.

* A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) félévenként, évenként értesítőt küld a biztosítással nem rendelkező személynek, és felhívja a figyelmét, hogy mekkora tartozása halmozódott fel, és hogy azt rendezze.

Segítenek a rászorulóknak az önkormányzatnál

Akinek nincs biztosítási jogviszonya, mert például befejezte a tanulmányait vagy elküldték a munkahelyéről, ahol eddig fizették utána a járulékot, annak kötelezően be kell jelentkeznie egészségügyijárulék-fizetésre a NAV-hoz. Ez most havi 6390 Ft. Előfordulhat, hogy valakinek nincs erre pénze. Számára az önkormányzat jegyzője kiállíthat egy szociális rászorultságról szóló bizonyítványt, amivel ingyenesen igénybe veheti az egészségügyi szolgáltatásokat. Ha valaki nem rendezi a kötelezettségét, a NAV-tól visszamenőlegesen a fedezetlen hónapokra egyösszegű befizetésre és plusz késedelmi pótlékra számíthat.   

Sehol nem tagadják meg az ellátást  

Megkérdeztük dr. Bense Tamás háziorvost, hogy amikor a praxisában ilyen esettel találkozik, akkor mi történik?

– Természetesen a beteg ellátását nem tagadhatom meg. Előfordulhat, hogy az illető rendesen dolgozik, de munkahelye „elfelejti" fizetni utána a járulékot. Ilyenkor felhívom a figyelmét, hogy járjon utána ennek a munkáltatójánál, mert nagyobb baj esetén a társadalombiztosítás behajthatja tőle például a kórházi kezelés költségeit – mondta a szakember.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor: Február 15-től lépnek életben az új szabályok

888.hu

Ezek után csak remélni tudjuk, hogy a franciák tanulnak egy kis szerénységet

origo.hu

Egymás után veszi a százmilliós autókat a baloldali milliárdos Bige László és fia

hirtv.hu

Az oktatási törvény miatt nem akar pénzt folyósítani Brüsszel Magyarországnak

szon.hu

Akik nem jártak még a nyíregyházi Covid osztályon, nem tudhatják...

origo.hu

Másfél óra alatt döntöttek a nácik a holokausztról

origo.hu

Áll a bál, a Tesla befektetői milliárdokat követelnek Elon Musktól

she.life.hu

Olyan nyelvleckét kaptam egy német pasitól, hogy míg élek, nem felejtem el

magyarnemzet.hu

Rendkívüli izzadtsággal, minimális aláírást gyűjtött a baloldal

origo.hu

Újabb fontos levelet küldenek a bankok az ügyfeleiknek