Test és lélek

Csak felnőtteknek: tejszínnel bolondítottuk meg a finomságokat

Bors

Létrehozva: 2012.12.22.

Az ünnepi asztalra mindig kerül valamilyen felnőtteknek való, alkoholos ital. Többféle olyan otthon elkészíthető kínálnivalók közül is választhatunk, melyek a hagyományok szerint szorosan kapcsolódnak a karácsonyhoz és a téli hideghez. Ezekből mutatunk be néhány receptet.

Tojáslikőr

Hozzávalók 6-8 főre

* 2,5 dl tejszín

* 2 dl tej

* 1 rúd vanília

* 3 db tojássárgája

* 20 dkg porcukor

* 1,5 dl vodka

Elkészítés

1. Atejszínt és a tejet öntsük össze, hasítsuk fel a vaníliarudat és rakjuk a tejbe,majd forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, keverjünk el benne 10 dkg cukrot és hagyjuk kihűlni.

2. Atojássárgákat keverjük ki alaposan a maradék cukorral.

3. Vegyük ki a tejes keverékből a vaníliarudat, és egy kézi habverővel keverjük hozzá a tojásmasszához. Ezután adjuk hozzá a vodkát, és keverjük el benne. Fogyasztásig üvegbe öntjük és jól lezárjuk.   

 

Karácsonyi grog

Hozzávalók (4 személyre)

* 1 dl rum

* 6 dl víz

* 1 teafilter

* 2 evőkanál méz

* 1 rúd fahéj

* 1 citrom

* 1 narancs

Elkészítés

Rakjuk a vízbe a fahéjat, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és fél percre lógassuk bele a teafiltert (nem kell tovább, csak hogy megszínezze a vizet). A citrom és a narancs héját zöldséghámozóval szedjük le, és a héjat dobjuk a teával színezett vízbe. Facsarjuk bele a fél citrom és az egész narancs levét, majd töltsük hozzá a rumot és a mézet. Keverjük össze, forrón fogyasszuk.   

 

Kávélikőr szilveszterre

Hozzávalók

* 2,5 dl ízesítetlen vodka

* 6 dkg őrölt kávé (minőségi, erős nescafé is jó)

* 3 csomag vaníliás cukor

* 2,5 dl víz

* 1 evőkanál fahéj

* 1 csipet szegfűszeg

* 20 dkg kristálycukor

* 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor

Elkészítés

1. Keverjük össze egy fazékban a vodkát, a kávét és két csomag vaníliás cukrot. Fedjük le légmentesen, és tegyük hűvös helyre. Hagyjuk állni legalább 2-3 napot.  

2. Apár nap elteltével oldjuk fel a kristálycukrot a vízben, majd öntsük a kávés vodkához. Adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat és a maradék vaníliás cukrot, majd fedjük vissza, és tegyük újra hűvös helyre legalább 5 napra, de még jobb, ha legalább 10-15 napig hagyjuk állni. Ha kész, szűrjük le, majd keverjük hozzá a pudingport főzés nélkül. Öntsük palackba. A legjobb enyhén behűtve fogyasztani. Ízesítsük tejszínhabbal.

 

Krampampuli gazdagon

Hozzávalók

* 4-5 maréknyi apróra vágott cukrozott narancshéj, aszalt szilva, datolya, füge, alma, mazsola, déligyümölcsök, valamint darabos dió és mandula keveréke

* 50 dkg kockacukor

* 4 dl rum

* 1 l édes vörösbor

* 1 l fekete tea

* 0,5 l narancslé

Elkészítés

1. Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tűzálló tálba, és borítsuk a tetejére a kockacukrot. Ezt öntsük le a rummal, és gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad és a gyümölcsre folyik.

2. Haa láng elaludt, öntsük rá a bort, a teát és a narancslevet, majd keverjük össze. Vastag falú üvegpoharakban kínáljuk, mindegyikbe rakjunk bőven gyümölcsöt.  

 

Puncs  

Hozzávalók 3-4 személyre

* 2,5 dl édes vörösbor

* 2,5 dl édes fehérbor

* 1,5 dl rum

* 5 dl víz

* 40 dkg cukor

* 2 db citrom

* 2 db narancs

Elkészítés

A megmosott gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részükből ne maradjon rajtuk. Egy edénybe rakjuk a szeleteket, ráöntjük a vizet és felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük az összes bort, beleszórjuk a cukrot, és éppen forrásig melegítjük. Ekkor belecsavarjuk a narancs és a citrom levét és elkeverjük. Tálaláskor narancsdarabokat rakunk a pohár aljába, forrón fogyasztjuk.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek