Az ünnepi asztalra mindig kerül valamilyen felnőtteknek való, alkoholos ital. Többféle olyan otthon elkészíthető kínálnivalók közül is választhatunk, melyek a hagyományok szerint szorosan kapcsolódnak a karácsonyhoz és a téli hideghez. Ezekből mutatunk be néhány receptet.
Tojáslikőr
Hozzávalók 6-8 főre
* 2,5 dl tejszín
* 2 dl tej
* 1 rúd vanília
* 3 db tojássárgája
* 20 dkg porcukor
* 1,5 dl vodka
Elkészítés
1. Atejszínt és a tejet öntsük össze, hasítsuk fel a vaníliarudat és rakjuk a tejbe,majd forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, keverjünk el benne 10 dkg cukrot és hagyjuk kihűlni.
2. Atojássárgákat keverjük ki alaposan a maradék cukorral.
3. Vegyük ki a tejes keverékből a vaníliarudat, és egy kézi habverővel keverjük hozzá a tojásmasszához. Ezután adjuk hozzá a vodkát, és keverjük el benne. Fogyasztásig üvegbe öntjük és jól lezárjuk.
Karácsonyi grog
Hozzávalók (4 személyre)
* 1 dl rum
* 6 dl víz
* 1 teafilter
* 2 evőkanál méz
* 1 rúd fahéj
* 1 citrom
* 1 narancs
Elkészítés
Rakjuk a vízbe a fahéjat, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és fél percre lógassuk bele a teafiltert (nem kell tovább, csak hogy megszínezze a vizet). A citrom és a narancs héját zöldséghámozóval szedjük le, és a héjat dobjuk a teával színezett vízbe. Facsarjuk bele a fél citrom és az egész narancs levét, majd töltsük hozzá a rumot és a mézet. Keverjük össze, forrón fogyasszuk.
Kávélikőr szilveszterre
Hozzávalók
* 2,5 dl ízesítetlen vodka
* 6 dkg őrölt kávé (minőségi, erős nescafé is jó)
* 3 csomag vaníliás cukor
* 2,5 dl víz
* 1 evőkanál fahéj
* 1 csipet szegfűszeg
* 20 dkg kristálycukor
* 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
Elkészítés
1. Keverjük össze egy fazékban a vodkát, a kávét és két csomag vaníliás cukrot. Fedjük le légmentesen, és tegyük hűvös helyre. Hagyjuk állni legalább 2-3 napot.
2. Apár nap elteltével oldjuk fel a kristálycukrot a vízben, majd öntsük a kávés vodkához. Adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat és a maradék vaníliás cukrot, majd fedjük vissza, és tegyük újra hűvös helyre legalább 5 napra, de még jobb, ha legalább 10-15 napig hagyjuk állni. Ha kész, szűrjük le, majd keverjük hozzá a pudingport főzés nélkül. Öntsük palackba. A legjobb enyhén behűtve fogyasztani. Ízesítsük tejszínhabbal.
Krampampuli gazdagon
Hozzávalók
* 4-5 maréknyi apróra vágott cukrozott narancshéj, aszalt szilva, datolya, füge, alma, mazsola, déligyümölcsök, valamint darabos dió és mandula keveréke
* 50 dkg kockacukor
* 4 dl rum
* 1 l édes vörösbor
* 1 l fekete tea
* 0,5 l narancslé
Elkészítés
1. Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tűzálló tálba, és borítsuk a tetejére a kockacukrot. Ezt öntsük le a rummal, és gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad és a gyümölcsre folyik.
2. Haa láng elaludt, öntsük rá a bort, a teát és a narancslevet, majd keverjük össze. Vastag falú üvegpoharakban kínáljuk, mindegyikbe rakjunk bőven gyümölcsöt.
Puncs
Hozzávalók 3-4 személyre
* 2,5 dl édes vörösbor
* 2,5 dl édes fehérbor
* 1,5 dl rum
* 5 dl víz
* 40 dkg cukor
* 2 db citrom
* 2 db narancs
Elkészítés
A megmosott gyümölcsöket vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részükből ne maradjon rajtuk. Egy edénybe rakjuk a szeleteket, ráöntjük a vizet és felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük az összes bort, beleszórjuk a cukrot, és éppen forrásig melegítjük. Ekkor belecsavarjuk a narancs és a citrom levét és elkeverjük. Tálaláskor narancsdarabokat rakunk a pohár aljába, forrón fogyasztjuk.