Test és lélek

Zacher: nem árt egy doboz energiaital

2012. november 22. csütörtök 10:00

Egy év alatt 232 ember lett rosszul energiaitaltól Magyarországon, közülük 123-at kórházba kellett szállítani, és egy haláleset is történt. A Bors kérdésére elmondták: a tragédiát nem közvetlenül okozta az energiaital.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tavaly november 1-je óta gyűjtött adatokat az energiaital fogyasztásához kapcsolható rosszullétekről. ­Meg­döb­ben­tő, hogy a panaszosok 77 százaléka 18 év alatti volt, de akadtak köztük 8-10 éves gyermekek is. Kórházba egy év alatt 123 embert vittek, és egy ­ha­lál­eset is történt – áll a közleményben.

Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital alkalmankénti mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt. Ráadásul az esetek negyedében alkoholt is fogyasztottak az energiaital mellé.

Az ÁNTSZ kiemelte: azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához – vagyis különösen gyermekek, fiatalok esetében –, a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy Kanadában 2003 óta három fiatal halt bele energiaitalok túlzott fogyasztásába. Dr. Zacher Gábor toxikológus a Borsnak azonban azt mondta: a közlemény ilyen formában csak pánikkeltésre alkalmas.

– Tudjuk, hogy mi volt a közleményben említett halál oka a toxikológiai vizsgálat szerint? Jelen volt például egy veleszületett szívrendellenesség? Tudjuk, hányan fogyasztottak különféle gyógyszereket és kábítószert az energiaitalhoz? Nem véletlenül mondom ezt, hiszen ha egy egészséges 15 éves fiatalember megiszik egy doboz energiaitalt, semmi baja nem lesz – mondja a főorvos, aki szerint ezeknél a termékeknél két fő összetevőt érdemes vizsgálni.

Az egyik a taurin, ami az adatok szerint veseelégtelenséget okozhat, igaz, csak nagyjából 15-18 doboz egymás utáni elfogyasztása után. A szakirodalom mindössze tíz ilyen esetről tud. A másik összetevő a koffein, ami dózisfüggő méreg. 14 éves kor alatt semmiképpen nem javasolt energiaitalt inni.

A Bors érdeklôdött a közleményben szereplô halálesetrôl az ÁNTSZ-nél. Tengelics András szóvivô a halál pontos okát nem árulta el, annyit mondott, hogy nem közvetlenül az energiaital okozta élettani hatással, hanem azzal a magatartásformával magyarázható, amit az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása okozott.  

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

888.hu

Kunhalmi Ágnes k*rva erős képe

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

life.hu

Együtt adott interjút G.w.M és Kulcsár Edina: biztosan tudják, hogy együtt szeretnének megöregedni

vg.hu

Egyre rosszabb a járványhelyzet Romániában

vaol.hu

Szabadult a szombathelyi börtönből, majd az első dolga volt, hogy csúnyán átverje cellatársát

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Szalah nem hibázott a végén, de a cserekapus volt a főhős

origo.hu

Hamarosan új utakon juthatunk el a Művészetek Völgyébe

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

ripost.hu

Kikutatták, melyik alkoholos ital a leghatékonyabb a koronavírus megelőzésben

life.hu

Kamerák előtt fakadt ki Csuti: "Elképesztő mód hiányzott Edina bejelentéséből az empátia, a tisztelet"

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete