Recepttipp: gyors libavacsora Márton-napra

recept
PUBLIKÁLÁS: 2012. november 09. 13:00
A Márton-napi hagyomány szerint libát kell enni november 11-én ahhoz, hogy biztosítsuk a bőséget a következő esztendőre. Most egy olyan egyszerű receptet mutatunk be, amit az elfoglalt vagy a kezdő háziasszonyok is könnyen el tudnak készíteni, sőt variálhatják is azt a saját ízlésük szerint.
Bors

Elkészítés

Az alaposan megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval, borssal és ízlés szerint egy kis fokhagymával is. Rakjuk egy edénybe, dobjunk még mellé néhány fokhagymagerezdet, öntsünk rá kb. 1 dl vizet, fedjük le, és pároljuk puhára lassú tűzön. 30 perc múlva vegyük ki, tegyük át egy peremes tepsibe, öntsük hozzá a levét, és forró sütőben pirítsuk készre.

Káposzta elkészítése

1. Mossuk meg a káposztát, és szedjük le a külső, fonnyadtabb leveleit. Előbb vágjuk félbe hosszában, majd ezeket is felezzük meg. Vágjuk ki belőle a torzsáját. A keskenyebb végüknél kezdve vágjuk vékony szeletekre a káposztát, majd addig metéljük, míg kb. 4-5 cm-es, vékony szálakat kapunk.

2. Öntsük az olajat (kb. 2 evőkanálnyit) vagy a liba kisült zsírját egy nagyobb serpenyőbe. A gázra helyezzünk egy tűzelosztó vaslapot, hogy minél fokozatosabb legyen a párolás. Kezdjük el melegíteni az olajat, közben rakjuk bele a cukrot, az ecetet, ízlés szerint a szerecsendiót. Keverjük el alaposan, majd dobjuk rá a babérlevelet, szórjuk rá a köménymagot, és borítsuk bele a káposztát. Jól keverjük el, öntsünk hozzá kb. 2 deci vizet, fedjük le, és főzzük legalább 30 percig.

3. Kezdjük el kóstolgatni, ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot vagy ecetet is. Tovább ízesíthetjük még a lereszelt almával, a vörösborral és a ribizlidzsemmel is.

4. Pároljuk el a levét, sózzuk még utána, ha szükséges. Tálaljuk a libacomb mellé. Főtt burgonyát is adhatunk még hozzá.       

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.