A Márton-napi hagyomány szerint libát kell enni november 11-én ahhoz, hogy biztosítsuk a bőséget a következő esztendőre. Most egy olyan egyszerű receptet mutatunk be, amit az elfoglalt vagy a kezdő háziasszonyok is könnyen el tudnak készíteni, sőt variálhatják is azt a saját ízlésük szerint.
Elkészítés
Az alaposan megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval, borssal és ízlés szerint egy kis fokhagymával is. Rakjuk egy edénybe, dobjunk még mellé néhány fokhagymagerezdet, öntsünk rá kb. 1 dl vizet, fedjük le, és pároljuk puhára lassú tűzön. 30 perc múlva vegyük ki, tegyük át egy peremes tepsibe, öntsük hozzá a levét, és forró sütőben pirítsuk készre.
Káposzta elkészítése
1. Mossuk meg a káposztát, és szedjük le a külső, fonnyadtabb leveleit. Előbb vágjuk félbe hosszában, majd ezeket is felezzük meg. Vágjuk ki belőle a torzsáját. A keskenyebb végüknél kezdve vágjuk vékony szeletekre a káposztát, majd addig metéljük, míg kb. 4-5 cm-es, vékony szálakat kapunk.
2. Öntsük az olajat (kb. 2 evőkanálnyit) vagy a liba kisült zsírját egy nagyobb serpenyőbe. A gázra helyezzünk egy tűzelosztó vaslapot, hogy minél fokozatosabb legyen a párolás. Kezdjük el melegíteni az olajat, közben rakjuk bele a cukrot, az ecetet, ízlés szerint a szerecsendiót. Keverjük el alaposan, majd dobjuk rá a babérlevelet, szórjuk rá a köménymagot, és borítsuk bele a káposztát. Jól keverjük el, öntsünk hozzá kb. 2 deci vizet, fedjük le, és főzzük legalább 30 percig.
3. Kezdjük el kóstolgatni, ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot vagy ecetet is. Tovább ízesíthetjük még a lereszelt almával, a vörösborral és a ribizlidzsemmel is.
4. Pároljuk el a levét, sózzuk még utána, ha szükséges. Tálaljuk a libacomb mellé. Főtt burgonyát is adhatunk még hozzá.