Test és lélek

Megváltoztatja az életét, ha ismeretlen dolgokba fog

Bors

2012. szeptember 5. szerda 14:00

Vannak pillanatok az életünkben, amikor önkéntelenül is gyorsleltárt készítünk: mit értünk el, mit hagytunk ki, mit szerettünk volna megtenni, ami valahogy mindig elmaradt. A bakancslista ez utóbbiak lajstroma.

E-mailben, közösségi oldalakon terjed egy fotó, melyen egy férfi hosszú listáról húzza ki az épp megvalósított álmát. A felirat a következő: akkor éltél igazán, ha nem tudsz a bakancslistádra mit írni. A bakancslista lényegében azon dolgok sora, melyeket az ember meg akar tenni az életben, mielőtt feldobná a bakancsot. Az ötletből nagy sikerű film is készült Morgan Freeman és Jack Nicholson főszereplésével. A szakemberek szerint talán nincs olyan ember, akinek ne lenne olyan vágya, amit nagyon szeretne megvalósítani, ám a körülmények, esetleg félelem vagy lustaság miatt eddig nem tett meg.

– Amennyiben kedvetlenül végezzük feladatainkat, érdemes kipróbálni a bakancslistát – mondta a Borsnak Pásztor László életviteli tanácsadó.

– Ha olyan dolgokba fogunk, amit addig nem tettünk, megváltozik az életünk is. A lista írásakor ezért csak annyira legyünk bevállalósak, hogy az boldoggá tegyen. Akinek az izgalom hiányzik, annak úgyis olyan dolog jut eszébe, ami ezt pótolja, aki pedig stresszes életet él, minden bizonnyal nyugira, például horgászni vágyik. A lista abban is segít, hogy új nézőpontból lássunk az életünkre.

– Már gyerekkorunkban is meghatározott célok segítenek tovább – hangsúlyozta Jamnik Judit mentálhigiénés szakember, pszichodrámavezető. – Ha bakancslistát készítünk – mint a napi tennivalók esetében –, kezdjük a legnehezebbel. Azzal, amitől félünk, amihez nem fűlik a fogunk. Lehet, hogy sokáig fog tartani, de akkor is megszabadulunk attól az aggodalomtól, amivel a halasztgatás jár, és a végén érzett elégedettség rengeteg energiát ad majd a többihez. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak