Hazánkban is elkezdődött a szőlőszüret. A gyümölcs cukortartalma ellenére is ajánlott diétázóknak, fiatalítja a bőrt, s enyhíti a migrén tüneteit is. De tucatnyi oka van még, amiért tanácsos szezonjában az étlapunkon tartani.
* A szőlőben található gyümölcs- és csersavak tisztítják az emésztőrendszert, jótékonyan fokozzák a vese, valamint a májműködését. Hatásukra a salakanyagok sokkal gyorsabban kiürülnek, helyreáll a sav-bázis háztartás, az immunrendszer megerősödik, ráadásul karcsúsodni is fog. Néhány embernél azonban épp ez a tisztító hatás puffadást okoz, nekik csak fokozatosan ajánlott emelniük a napi adagot.
* Vas-, réz- és folsav tartalma elősegíti a vörösvértestek termelődését. A kalcium és a mangán erősíti a csontokat, a C-vitamin és a cink az immunrendszert teszi rendbe, míg a magnézium és a B-vitamin az idegekre vannak jó hatással. Migréneseknek különösen ajánlott a fogyasztása. Az A-vitamin széppé varázsolja a bőrt, a kálium a vese működését szabályozza, így a szervezetben feleslegesen felhalmozott víz kiürül.
* A bőrfiatalításért felelős polifenolok főként a kék szőlő héjában és magjában találhatóak. A resveratrol rugalmasan tartja a véredényeket, csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, ugyanakkor emeli a jótékony HDL-koleszterinét. A benne lévő quercetin és catechin lassítják a sejtek öregedését. Az epicatechin csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, a flavonidok pedig fokozzák a kollagéntermelődést, így lassítja a bőr öregedését. Bőrtisztító és ránccsökkentő hatása bizonyított!
* Minél sötétebb a szőlő, annál erősebb a gyógyító hatása. Diétához bármelyik fajta jó, de ha látványos eredményt akarunk elérni, lehetőleg ne a legédesebbet válasszuk.
* Tüdőgyulladás, szénanátha idején egyeztessen orvosával, mielőtt szőlőt fogyasztana.