A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat – olvasható egy szörp címkéjén. A Bors szakértőt keresett meg: mégis miféle adalékokat tartalmazhat egy olyan ital, amit zömmel a srácok fogyasztanak?
Melyek azok az adalékanyagok, amelyeket feltétlenül tanácsos elkerülnünk? – kérdeztük Vági Zsolttól, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójától.
- Nincs olyan adalékanyag, ami kis mennyiségben gondot okozhat, az arra illetékes hivatalok nagy gondot fordítanak az élelmiszer- biztonságra az unió területén
– mondta elöljáróban a dietetikus, táplálkozástudományi szakértő. Hozzátette ugyanakkor: a klinikai kutatások eredményei azt mutatták, hogy az úgynevezett azoszínezékek és a gyakran használt kálium-szorbát tartósítószer együttes fogyasztása a gyermekeknél hiperaktivitást, figyelemzavarokat okozhat. Emiatt rendeletben határozták meg azokat a színezékeket, amelyek tekintetében külön információval kell az élelmiszercímkét kiegészíteni. Az ezekkel készült élelmiszerek címkéjén a következő mondatnak kell kötelezően szerepelnie a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.
Miből készülnek ezek az anyagok?
Az azoszínezékek a legjobb színhatással és -stabilitással rendelkező vegyületek az élelmiszeriparban, melyeket kőolajból kémiai úton állítják elő. Az egyes színek szerkezete eltér, de megegyeznek abban, hogy mindegyik tartalmaz egy nitrogéntartalmú úgynevezett azocsoportot.
Milyen negatív hatást gyakorolhatnak a szervezetre ezek az összetevők?
- Csak a kis mennyiségben biztonsággal fogyaszthatókat használják az élelmiszeriparban. Feltételezik azonban allergiát kiváltó hatásukat, illetve – a külön jelölés alapjául szolgáló – tanulmány bebizonyította, hogy kálium-szorbáttal együtt fogyasztva a gyermekek figyelmére káros hatást gyakorol. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy egyetlen adalékanyag sem méreg, ha változatos étrend részeként, és csak néha, kis mennyiségben kerül a szervezetbe.
A veszélyes hatos fogat
A 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszer-adalékanyagokról az alábbi összetevők esetében határozta meg a kötelező figyelmeztetést, miszerint károsan hathatnak a gyermekek figyelmére:
Narancssárga S vagy Sunset Yellow E110
Kinolinsárga E104
Azorubin E122
Alluravörös E129
Tartrazin E102
Neukockin E124