Megfejtették, miért lötyög ki a kávé

kísérletsorozat
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 13. 11:00
Amerikai tudósok tudományos magyarázatot adtak életünk egyik talán leghétköznapibb problémájára: miért lötyög ki olyan könnyen a kávé a csészéből, ha a kezünkben tartva sétálunk vele.
Bors

 

Rouslan Krechetnikov, a University of California gépészmérnöke és egyik tanítványa, Hans Mayer, egy, a folyadékok dinamikájáról szóló előadáson látottak kapcsán döntött úgy: érdemes lenne megvizsgálni a jelenséget közelebbről is. Kísérletsorozatba kezdtek, amelynek során komoly méréseket végeztek a csészében lévő folyadék mozgásával kapcsolatban. Kiderült, számos erő, gyorsulás és nyomaték hat a szervírozás közben kilöttyenő italokra. Javaslatuk, hogy a csésze utolsó egy centijébe már ne töltsünk semmit, járjunk lassabban és közben folyamatosan nézzük az edényt.    

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.