Test és lélek

Még vadászni is eljárt Misi, a szarvas

Gergály Judith

2012. május 24. csütörtök 22:00

Három gyermeke mellett pici gímszarvasokat nevelget Jauk Edit, miután befogadja otthonába az árván maradt szarvasbébiket és őzeket. Edit ad nekik még egy esélyt az életre, de eredeti élőhelyükre, a vadonba már sosem térhetnek vissza.

 

Úgy várják haza Editet a kis szarvasgidák, mintha csak a mamájuk lenne. Napi háromszor, tehéntejjel cumiztatja őket. Kókusz két hete került a családhoz, az út szélén találták. Újdonsült gazdái azonban hamar rájöttek, hogy bármilyen aranyos, a gímszarvas nem háziállat.

– Sajnos sokan felelőtlenül hazaviszik, ha rábukkannak egy árvának tűnő szarvasra vagy őzre. Csakhogy az anyukájuk sosem hagyja magukra ezeket az állatokat, csak lefekteti őket a fűbe, míg ő elmenekül. Otthon hamar előjönnek a gondok: nem lehet bolti tejjel táplálni őket, mert hasmenésük lesz. Rendszeresen cumiznak, és ahogy nőnek, egyre vadabbak – magyarázza Edit.

A másik csöppség Patácska: egy horgász mellé szegődött, valami történhetett az anyukájával. Az asszony nem tartja meg őket: ha megnőnek, a bükkösdi Ökoparkba kerülnek. Sorstársaik is különös utat jártak be, mire a létesítmény lakói lettek.

– Medárd, a dámszarvas a park sztárja. Őt egy család nevelte fel, bent élt velük a lakásban, együtt tévéztek. Most is nagyon szelíd, odamegy az emberhez és kíváncsiskodik. Nyakmasszázs nélkül nem hagyhatom ott. A másik nagy kedvenc Misi, a gímszarvas. Ő annyira szelíd, hogy korábbi gazdáját mindenhová kísérte, még vadászni is ment vele – mondja Víg Imre vadász, aki szerint ezek az állatok annyira hozzászoktak az emberekhez, hogy a vadonba már nem lehet őket visszaengedni. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet