Az egyszerű eszpresszó az alapja lényegében minden kávés italnak. Összeállításunkban néhány olyan ízesítési módot ajánlunk, melyekkel egykettőre feldobhatja a fekete levest.
Latte
Hozzávalók: - 1 presszókávé - 3 dl magas zsírtartalmú tej - Méz vagy nádcukor - Egy késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítés: Öntse föl a kávét a felforrósított tejjel, majd édesítse mézzel és ízesítse fahéjjal. Egy-két szelet kaláccsal fenséges, energiadús tízórai vagy uzsonna.
Mocha
Hozzávalók: - 1 presszókávé l 5–7 cl tej - 5–7 cl csokiszirup - Ízlés szerint tejszínhab
Elkészítés: Halmozzon lehetőleg hosszú pohárba jeget, öntse rá a friss, de már kissé kihűlt kávét, a tejet és a csokiöntetet, majd díszítse tejszínhabbal.
Corto
Hozzávalók: - Egy, a normál adag víz feléből főzött presszókávé - Ízlés szerint édesítőszer, illetve tejszín
Elkészítés: A Cortónak – más néven ristrettónak – a legrövidebb kávé. Olaszország déli részein mindössze 2–3 cl egy adag, azaz a magyar stampedli méretét is alig éri el.
Macchiato chiaro
Hozzávalók: - Egy normál presszókávé - Kb. 3–4 cl tejhab - Méz vagy cukor
Elkészítés: A cappuccino alapanyagaiból készül, de mivel a presszókávé tetejére csak egy kevés tejhabot öntenek, sokkal karakteresebb a zamata.
Americano
Hozzávalók: - Egy erős presszó-kávé - Kb. 7–8 cl forró víz - Ízesítés: tej és valamilyen édesítő
Elkészítés: A recept egyszerű: a frissen lefőzött eszpresszót öntse fel forró vízzel. Ízesíthető tejjel és cukorral, ideális azoknak, akik csak munka mellett kortyolgatják a fekete levest.
Latte macchiato
Hozzávalók: - Egy fél adag eszpresszó kávé - 7–8 cl tejhab - Méz vagy cukor
Elkészítés: Éppen a fordítottja a Macchiato chiarónak: ebben több a tej aránya, nagyobb a kávéénál.
Corretto
Hozzávalók: - Egy erős presszókávé - 3–4 cl rövidital (pl. whisky vagy rum) - Cukor
Elkészítés: A lefőzött forró presszóba csempésszen egy – vagy éppen
két –gyűszűnyi rumot vagy whiskyt, ízlés szerint édesítheti, majd lassan keverje meg.
Romano
Hozzávalók: - Egy erős presszókávé - Pár kávéskanál tejszínhab - Cukor vagy méz
Elkészítés: A frissen lefőtt feketébe kanalazzon jól lehűtött tejszínhabot. Emlékeztet a macchiatóra, de a hideg tejszínhab egészen más ízeket szabadít fel, mint a meleg tejhab.