Készítsen otthon kávé különlegességeket

kávétípusok
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 16. 19:00
Az egyszerű eszpresszó az alapja lényegében minden kávés italnak. Összeállításunkban néhány olyan ízesítési módot ajánlunk, melyekkel egykettőre feldobhatja a fekete levest.
Bors

 

Latte

Hozzávalók: - 1 presszókávé - 3 dl magas zsírtartalmú tej - Méz vagy nádcukor - Egy késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítés: Öntse föl a kávét a felforrósított tejjel, majd édesítse mézzel és ízesítse fahéjjal. Egy-két szelet kaláccsal fenséges, energiadús tízórai vagy uzsonna.

Mocha

Hozzávalók: - 1 presszókávé l 5–7 cl tej - 5–7 cl csokiszirup - Ízlés szerint tejszínhab
Elkészítés: Halmozzon lehetőleg hosszú pohárba jeget, öntse rá a friss, de már kissé kihűlt kávét, a tejet és a csokiöntetet, majd díszítse tejszínhabbal.

Corto

Hozzávalók: - Egy, a normál adag víz feléből főzött presszókávé - Ízlés szerint édesítőszer, illetve tejszín
Elkészítés: A Cortónak – más néven ristrettónak – a legrövidebb kávé. Olaszország déli részein mindössze 2–3 cl egy adag, azaz a magyar stam­pedli méretét is alig éri el.

Macchiato chiaro

Hozzávalók: - Egy normál presszókávé - Kb. 3–4 cl tejhab - Méz vagy cukor
Elkészítés: A cappuccino alapanyagaiból készül, de mivel a presszókávé tetejére csak egy kevés tejhabot öntenek, sokkal karakteresebb a zamata.

Americano

Hozzávalók: - Egy erős presszó-kávé - Kb. 7–8 cl forró víz - Ízesítés: tej és valamilyen édesítő
Elkészítés: A recept egyszerű: a frissen lefőzött eszpresszót öntse fel forró vízzel. Ízesíthető tejjel és cukorral, ideális azoknak, akik csak munka mellett kortyolgatják a fekete levest.

Latte macchiato

Hozzávalók: - Egy fél adag eszpresszó kávé - 7–8 cl tejhab - Méz vagy cukor
Elkészítés: Éppen a fordítottja a Macchiato chiarónak: ebben több a tej aránya, nagyobb a kávéénál.

Corretto
Hozzávalók: - Egy erős presszókávé - 3–4 cl rövidital (pl. whisky vagy rum) - Cukor
Elkészítés: A lefőzött forró presszóba csempésszen egy – vagy éppen
két –gyűszűnyi rumot vagy whiskyt, ízlés szerint édesítheti, majd lassan keverje meg.

Romano

Hozzávalók: - Egy erős presszókávé - Pár kávéskanál tejszínhab - Cukor vagy méz
Elkészítés: A frissen lefőtt feketébe kanalazzon jól lehűtött tejszínhabot. Emlékeztet a macchiatóra, de a hideg tejszínhab egészen más ízeket szabadít fel, mint a meleg tejhab. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.