Egyre többen panaszkodnak puffadásra, szélgörcsökre, hasi fájdalmakra. Hirdetnek is olyan tablettákat, amik egy kiadós étkezés után segítenek, s ez adott esetben szükséges lehet, de a kellemetlen tünetek megelőzhetők.
Túlhajszoltság, fokozott stressz, egészségtelen ételek. Elsősorban ezek miatt alakulnak ki a túlsavasodással, puffadással, görcsökkel járó hasi bántalmak. A rohanó élet közepette is megtalálhatóak azonban azok a gyógynövények, gyógyvizek, természetes eljárások, amelyek enyhíthetik a panaszokat. Kutatások bizonyítják, hogy a gyomorbetegségek nagy része elkerülhető egészséges táplálkozással. Az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy az emberek rendszertelenül, sokat és nehezen emészthető ételeket fogyasztanak.
Azon senki nem csodálkozik, hogy a rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztók mája előbb-utóbb felmondja a szolgálatot, ám arra már kevesebben gondolnak, hogy a gyomorra és bélrendszerre milyen rossz hatással van a lefekvés előtt elfogyasztott nagy mennyiségű, zsírokban és szénhidrátokban gazdag étel. De hát ezt ették a nagyszüleink is – mondják sokan. Igen ám, de mellette nehéz fizikai munkát végeztek. Ha csak a háztartási munkákra gondolunk, a gépesítéssel jóval kevesebb fizikai igénybevételt jelent. A gyomornak is kell a pihenő.
– Az első a lelki egyensúly, hiszen sokan idegességükben esznek – mondja lapunknak Béky László. A természetgyógyász szerint az étrendből ki kell iktatni a könnyen oldódó szénhidrátokat, a vörös és füstölt húsokat, a tejet, valamint a fehér lisztből készült ételeket. Az alapos rágás szintén fél gyógyulás. – Savasodásra és puffadásra számtalan gyógynövény van, amiből teafőzetet lehet készíteni. Ilyen többek között a körömvirág, a pásztortáska, a szurokfű, a nagybojtorján-gyökér, a kis ezerjófű és az apróbojtorján. Ezekből szakember össze tudja állítani az optimális keveréket a tünetek alapján.
Az egyik fővárosi gyógyszertár vezetője szerint kétféle típusú gyomorbántalomra ajánlható természetes alapú készítmény. Égő gyomorra, ami rendszerint a túlsavasodás miatt következik be, a gyógyszerész gyógyvizet ajánl, puffadásra pedig köménytartalmú készítményeket, articsókagranulátumot, mentateát és fahéj, szegfűszeg, citromfű, zsálya keverékéből készült cseppeket. Gyógyvizet egyébként nemcsak akkor érdemes inni, amikor már baj van, hanem a szervezet megtámogatására rendszeresen érdemes fogyasztani.