Test és lélek

Árt az agynak a gyors fogyás

Bors

2012. május 11. péntek 20:00

Még csak 43 éves vagyok, de azt veszem észre, hogy egyre jobban romlik a memóriám. Mindent elfelejtek, néha már a lépcsőházból kell visszamennem a lakásba, hogy kikapcsoltam-e a kávéfőzőt. Mi történik velem?

 

A negyvenes évektől kezdve ugrásszerűen megnő a szív-érrendszeri és a magas vérnyomásos betegségek száma, ami idővel szakaszosan előrehaladó leépülést okozhat. Megfelelő terápiával azonban a folyamat leállítható!

A szorongásból eredő szétszórtság, vagy figyelmetlenség, illetve depresszív színezetű hangulatzavar is okozhat feledékenységet. Manapság jelentősen megsokszorozódott az az információhalmaz is, amit az agyunknak fel kell dolgozni. Amennyiben időről időre tudatosan nem kapcsolódunk ki, nem határolódunk el a hírdömpingtől, és nem pihenünk, úgy rohamos tempóban romolhat a rövid távú memóriánk.

A jó agyműködéshez legalább napi 1,5–2 liter folyadékra, szénhidrátokra és esszenciális zsírsavakra van szükség. A gyors fogyókúrát tartók, ha ezek bevitelére nem figyelnek, akkor gyorsan koncentrációzavart, memóriaromlást tapasztalhatnak. Nem tesz jót az agyi keringésnek az elhízás, így a jó memória megőrzése, vagy visszanyerése érdekében érdemes normalizálni a testsúlyt.

Élesíti eszünket a szibériai gyökér

A túlterhelt, fáradt idegrendszer jellemzően a memória gyengülését okozza, ami miatt egyre szétszórtabbá válunk. Agyi vérellátási zavar stressz, magas vérnyomás, érelmeszesedés, nyakcsigolyáink meszesedése, vagy hosszabb idejű finomított cukorhangsúlyos táplálkozás miatt is kialakulhat. Ilyenkor az agy nem kap elég oxigént és táplálékot, ezért nehezebben tudjuk kihúzni memóriafiókjainkat, mint amennyire a normális életsebesség megkövetelné.

Komolyabb memóriazavarnál mindenképpen érdemes elmenni orvoshoz, mert ez Alzheimer-kór és a Parkinson-kór előjele is lehet, amelyeknek fontos a mielőbbi diagnózisuk.

Az agyszövet és az a gyerek abszolút csodaszere a ginko biloba, ami a közhiedelemmel ellentétben nagy dózisokban is szedhető kockázatmentesen. Az agy kimerülése ellen a szibériai rhodiola gyökér a legkiválóbb, ami (ha megfelelő minőségben fogyasztjuk) kiválónak bizonyult még a komolyabb vizsgára készülőknél is. Úgy megemeli az agykapacitásunkat, hogy akár egy jeggyel is jobbak lehetünk a tervezettnél.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Óráink vannak hátra: mutatjuk, hol várható havas eső, hózápor

metropol.hu

Újabb áldozat jelentkezett: a híres énekes a jachtján erőszakolta meg az orvostanhallgató lányt

she.life.hu

Randik, melyekre sosem kellett volna elmennem

zaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen

origo.hu

Egy kattintással némíthatóvá válnak a Chrome fülei

mindmegette.hu

11 kiadós ebéd hétvégére, amely elkészül 30 perc alatt

vg.hu

Már egy ideje terjedt a koronavírus, mire észrevettük

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

borsonline.hu

Madonna ismét elfelejtette, hogy 63 éves: csipkebugyiban mutatta meg formás fenekét

origo.hu

Magyarország és Lengyelország elleni tudatos támadásról hozott nyilvánosságra információkat a spanyol sajtó