Még csak 43 éves vagyok, de azt veszem észre, hogy egyre jobban romlik a memóriám. Mindent elfelejtek, néha már a lépcsőházból kell visszamennem a lakásba, hogy kikapcsoltam-e a kávéfőzőt. Mi történik velem?
A negyvenes évektől kezdve ugrásszerűen megnő a szív-érrendszeri és a magas vérnyomásos betegségek száma, ami idővel szakaszosan előrehaladó leépülést okozhat. Megfelelő terápiával azonban a folyamat leállítható!
A szorongásból eredő szétszórtság, vagy figyelmetlenség, illetve depresszív színezetű hangulatzavar is okozhat feledékenységet. Manapság jelentősen megsokszorozódott az az információhalmaz is, amit az agyunknak fel kell dolgozni. Amennyiben időről időre tudatosan nem kapcsolódunk ki, nem határolódunk el a hírdömpingtől, és nem pihenünk, úgy rohamos tempóban romolhat a rövid távú memóriánk.
A jó agyműködéshez legalább napi 1,5–2 liter folyadékra, szénhidrátokra és esszenciális zsírsavakra van szükség. A gyors fogyókúrát tartók, ha ezek bevitelére nem figyelnek, akkor gyorsan koncentrációzavart, memóriaromlást tapasztalhatnak. Nem tesz jót az agyi keringésnek az elhízás, így a jó memória megőrzése, vagy visszanyerése érdekében érdemes normalizálni a testsúlyt.
Élesíti eszünket a szibériai gyökér
A túlterhelt, fáradt idegrendszer jellemzően a memória gyengülését okozza, ami miatt egyre szétszórtabbá válunk. Agyi vérellátási zavar stressz, magas vérnyomás, érelmeszesedés, nyakcsigolyáink meszesedése, vagy hosszabb idejű finomított cukorhangsúlyos táplálkozás miatt is kialakulhat. Ilyenkor az agy nem kap elég oxigént és táplálékot, ezért nehezebben tudjuk kihúzni memóriafiókjainkat, mint amennyire a normális életsebesség megkövetelné.
Komolyabb memóriazavarnál mindenképpen érdemes elmenni orvoshoz, mert ez Alzheimer-kór és a Parkinson-kór előjele is lehet, amelyeknek fontos a mielőbbi diagnózisuk.
Az agyszövet és az a gyerek abszolút csodaszere a ginko biloba, ami a közhiedelemmel ellentétben nagy dózisokban is szedhető kockázatmentesen. Az agy kimerülése ellen a szibériai rhodiola gyökér a legkiválóbb, ami (ha megfelelő minőségben fogyasztjuk) kiválónak bizonyult még a komolyabb vizsgára készülőknél is. Úgy megemeli az agykapacitásunkat, hogy akár egy jeggyel is jobbak lehetünk a tervezettnél.