Test és lélek

Otthon is arathat magcsírát

Létrehozva: 2009.05.10.

Az úgynevezett reformkonyha több évtizede ismeri a különféle növénycsírák szervezetre gyakorolt áldásos hatását, épp ezért fel is használja azokat az ételek elkészítéséhez. Noha a magyar konyhában – amely híres fűszeres, zsíros ételeiről – elsősorban főzelékként, savanyúságként használatosak a növények, mind népszerűbbek a maghajtásokból készített ínyencségek is. Hogy miért egészségesek ezek a friss hajtások, hogyan termeszthetők, mit tartalmaznak és milyen ételek készíthetők belőle, arra alábbi összeállításunkban szolgálunk tanácsokkal.

Elemek egész tárházával töltenek föl
Az ásványi anyagokat kétféleképpen csoportosítják a szerint, hogy a test tömegének mekkora arányát adják. Azokat az elemeket, amelyek a szervezetben a test tömegének 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen mikroelemeknek nevezik. Alább azt soroltuk fel, hogy milyen értékes elemeket nyer a szervezet a különféle csírákból.
MAKROELEMEK:
Kalcium
Kálium
Foszfor
Nátrium


MIKROELEMEK:
Vas
Jód
Fluor
Cink
Króm
Szelén
Mangán
Molibdén
Kobalt
Réz




Tucatnyi vitamint tartalmaznak
Zsírban oldódó vitaminok:
Vízben oldódó vitaminok:


Mit lehet hajtatni?
GABONAFÉLÉK: HÜVELYESEK:
OLAJOS MAGVAK:
ZÖLDSÉGFÉLÉK:
FÛ- ÉS LUCERNAFÉLÉK:


Lencsecsíraleves
Hozzávalók:

Elkészítés:



Segítség kezdőknek és haladóknak




Bors
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek