Otthon is arathat magcsírát

PUBLIKÁLÁS: 2009. május 10. 13:30
Az úgynevezett reformkonyha több évtizede ismeri a különféle növénycsírák szervezetre gyakorolt áldásos hatását, épp ezért fel is használja azokat az ételek elkészítéséhez. Noha a magyar konyhában – amely híres fűszeres, zsíros ételeiről – elsősorban főzelékként, savanyúságként használatosak a növények, mind népszerűbbek a maghajtásokból készített ínyencségek is. Hogy miért egészségesek ezek a friss hajtások, hogyan termeszthetők, mit tartalmaznak és milyen ételek készíthetők belőle, arra alábbi összeállításunkban szolgálunk tanácsokkal.
Elemek egész tárházával töltenek föl
Az ásványi anyagokat kétféleképpen csoportosítják a szerint, hogy a test tömegének mekkora arányát adják. Azokat az elemeket, amelyek a szervezetben a test tömegének 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen mikroelemeknek nevezik. Alább azt soroltuk fel, hogy milyen értékes elemeket nyer a szervezet a különféle csírákból.
MAKROELEMEK:
Kalcium
Kálium
Foszfor
Nátrium


MIKROELEMEK:
Vas
Jód
Fluor
Cink
Króm
Szelén
Mangán
Molibdén
Kobalt
Réz




Tucatnyi vitamint tartalmaznak
Zsírban oldódó vitaminok:
Vízben oldódó vitaminok:


Mit lehet hajtatni?
GABONAFÉLÉK: HÜVELYESEK:
OLAJOS MAGVAK:
ZÖLDSÉGFÉLÉK:
FÛ- ÉS LUCERNAFÉLÉK:


Lencsecsíraleves
Hozzávalók:

Elkészítés:



Segítség kezdőknek és haladóknak




Bors
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.