Test és lélek

Izgalmas, de veszélyes játék a karácsonyfa a kedvenceknek

2008. december 23. kedd 11:30

A férjen, feleségen és a gyerekeken kívül sok helyen a négylábú kedvencek is szorosan a többiekhez tartoznak, sőt családtagként tekintenek rájuk. A kisebb nagyobb szőrgombócoknak ugyanúgy jár a karácsonyi ajándék, de sajnos az ünnepek veszélyei - a túlevés, a hideg vagy a szilveszteri petárdarobbanások - ugyanúgy fenyegetik őket. Hogy miként védjük meg kedvenceinket, arról Dr. Horváth Dávid állatorvos ad tanácsokat.

Hóevés, mandulagyulladás:
Sok kutyának veszélyes szokása, hogy belekóstol a friss hóba. A hó és a jég miatt a kutyáknak mandula-, torok- és gyomorgyulladásuk alakulhat ki, ami üveges vagy habos, gyakran sárga hányásban nyilvánul meg. Ha a gyomor már gyulladt, a következő 24 órában ne adjon enni a kutyának és utána is csak diétás kosztot. Természetesen láz, rossz közérzet, véres hányás vagy hasmenés észlelése esetén forduljon kutyájával állatorvoshoz. A mandulák gyulladásának oka lehet meghűlés, bakteriális vagy vírusos fertőzés. Az elhúzódó vagy gyakran visszatérő eseteknél a gócfertőzés fennmaradása miatt a mandulák műtéti eltávolítása indokolt.

Megfázás:
Köhögés, tüsszögés, tiszta vagy sárga orrfolyás léphet fel a megfázás folyamán, amiért többnyire a vírusok és baktériumok a felelősek. Bizonyos tünetek esetén mindenképpen keressük fel az állatorvost: láz, erősebb, sárgás orrfolyás, légzési panaszok vagy erőltetett légzés, rossz közérzet, bágyadtság és étvágytalanság.


Téli hideg, kihűlés:
Az idős kutyáknak gyakran van szükségük hideg elleni védelemre, mert a hőmérsékletszabályozásuk már nem működik tökéletesen. Leginkább a vékony vagy ritka szőrű öreg ebek hűlnek ki nagyon könnyen, főleg ha karcsúak is. Az alattomos kihűlés így gyakran észrevétlen marad. Tehát nem szégyen télen a kabátka egy gyengébb vagy idősebb kutyának.


Sózott utak:
Lehetőleg kerüljük el a sóval felszórt utakat vagy ha ez nem lehetséges, a séta előtt vastagon kenjük be a mancsokat vazelinnel, hogy megelőzzük a talp bőrének berepedezését. A berepedezett talppárnákon is szörnyen ég a só és ez végül rosszul gyógyuló sebekhez vezethet. Problémákat okozhatnak még a lábujjak közti szőrbe ragadt apró hógolyók, amik rendkívül kényelmetlenek és fájdalmasak lehetnek. Ezért inkább idejében vágjuk le a lábujjak közti szőrt.
Karácsony
Ünnepi ínyencségek:
Csokoládé:Szilveszter:

Bors

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek nyugodt éve lesz, végre jön a megérdemelt pihenés

life.hu

Megjöttek a friss hazai koronavírus-adatok: rengeteg a fertőzött, sokan meghaltak

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

mindmegette.hu

Heti 10 recept: itt a farsang, tarolt a szalagos fánk, de egy jó bolognaira is volt igény!

origo.hu

Még idén elkészül Magyarország új buszgyára

life.hu

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

mandiner.hu

Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

origo.hu

Luxuscikkekbe öltöztetett francia bulldogok hívják fel magukra a tolvajok figyelmét - fotók