Test és lélek

Bepisilhet a gyerek az iskolai stressztől

Létrehozva: 2008.11.10.

Óvodás korukra a gyerekek már önállóan mennek a wc-be elintézni kis és nagy dolgukat. Vannak azonban olyanok, akik még ekkor is bepisilnek éjszaka. Az akaratlan bevizelés az asztma után a második leggyakoribb betegség a kicsiknél. Ennek oka a hirtelen jött stressz vagy a környezetváltozás is lehet.

Hogyan lehet kezelni?

Az orvos enyhe esetben terápiát, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést javasol. Az éjszakai bepisilésnek rengeteg oka létezik, ezek lehetnek lelki és szervi okok is. Például a fokozott vizeletkiválasztás, húgyhólyag eltérései, csökkent hólyagkapacitás, ébredési zavar, pszichés, beidegzési zavarok, érési folyamat késése, vagy éppen genetikai tényezők.
A pontos diagnózis felállításához és a leghatékonyabb kezelési módszer kiválasztásához néhány egyszerű vizsgálatot végez el az orvos. Ilyen például a vizelet – és vérvizsgálat, ultrahang, vagy vizeletáramlás mérés.
A szülők is elősegíthetik a gyógyulást. Fontos, hogy soha nem szabad azért leszidni a gyereket, mert bepisilt, hiszen nem tehet róla. Érdemes figyelni arra, hogy ha lehet, ne igyon a kicsi közvetlenül lefekvés előtt folyadékot, négy órával alvás előtt pedig koffeint tartalmazó italt - tea, kakaó, kóla - ne engedjenek neki fogyasztani.






Prevics Éva
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek