Test és lélek

Szondát fújatnak a billegő bringásokkal

Létrehozva: 2008.10.26.

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti tragédiákról szóló hírekben általában áldozatként szerepelnek. Előfordul azonban, hogy éppen a „lábbusszal”, illetve a bicajjal járók okoznak balesetet. Ezért döntött úgy az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy október 1. és november 30. között fokozott közúti ellenőrzést tart. A két hónapos razziasorozat idején alaposan a körmére néznek a gyalogosoknak és a drótszamarasoknak egyaránt.

Öt nap alatt 171 gyalogost bírságoltak meg


Megdöbbentő „termése” volt már az akció első 5 napjának is. Lássuk az október 1–5. közötti időszakot számokban!
Az akcióban a fönti időszakban – országosan – 3526 rendőr és 92 polgárőr vett részt

4338 gyalogost és 5729 kerékpárost ellenőriztek

171 gyalogossal és 513 kerékpárossal szemben szabtak ki (3–20 ezer forint közötti) helyszíni bírságot

121 gyalogossal és 252 kerékpárossal szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek

21 körözött személyt fogtak el, az ellenőrzött biciklisek közül pedig 27-en voltak olyan állapotban, hogy 14-et közülük vér- és vizelet-mintavételre küldtek, míg 13-at légalkohol-vizsgálatra állítottak elő

Ez idő alatt 3 gyalogos vesztette az életét, közülük kettő maga volt okozója a balesetnek, 2 kerékpáros hunyt el továbbá közúton, akik szintén maguk okozták a balesetet
Forrás: ORFK, BRFK


Békés megyében a legveszélyesebb a bringások



A hírek szerint az utóbbi időben Debrecenben is megszaporodtak a gyalogosok elsőbbségét sértő szabálytalanságok, melyek sok esetben vezetnek tragédiákhoz. A helyi zsaruk ezért szigorúan ellenőrzik a gyalogátkelőhelyek környékét, és a szabálysértőket videókamrával is rögzítik. A szabályok kisebb megszegése 3–20 ezer forint bírsággal jár, ám ha az autós valósággal szétkergeti a járókelőket a zebrán, az 30 ezer forintjába kerül és 4 büntetőpontot is kap mellé.


Mint az az ORFK közleményében olvasható: Magyarországon a kerékpárosok által okozott személyi sérüléses közlekedési balesetek aránya az öszbaleseti számhoz viszonyítva 10 százalék. Ez az arány Békésben eléri a 22 százalékot, hazánkban tehát e megyében a legmagasabb a kerékpárosok hibájából történő sérüléses balesetek száma. Az akció időtartama alatt ezért kiemelten ellenőrzik a szabálytalan drótszamarasokat.



Bors
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek