Nátrium-benzoáttal tartósítják
* A termékek cukortartalma általában 2–4 g/1 deciliter. Ugyanennyi üdítőital körülbelül 10–12 g cukrot tartalmaz
* A legmagasabb gyümölcslétartalom 0,5 g/1 deciliter volt, ám még ezt az elenyésző mennyiséget is csak kevés termékben találták meg, a vizeket ugyanis döntő többségében aromával ízesítik
* Az ízesített ásványvizeket – a szénsavas üdítőitalokhoz hasonlóan – nátrium-benzoátottal tartósítják. Erre az anyagra sokan allergiásak
* A vizek energiatartalma 8–16 kcal/1 deciliter. Ugyanennyi üdítő körülbelül
Néha váltson márkát!
Az ásványvizek esetében nem javallott a márkahűség – tanácsolják a szakemberek. Az egyes vizek ugyanis más-más összetételűek, így ha váltogatja őket, elkerülheti, hogy egyes ásványi anyagokból túl keveset fogyasszon, míg másfélékből fölösleget halmozzon fel a szervezete.
A fogyasztás növekedése Magyarországon
Év- Fogyasztás fő/év
2004- 60 liter
2005- 70 liter
2006- 85 liter
2007- 105 liter
Bors