Bográcsos halészlé
Hozzávalók: Annyi nagy fej vöröshagyma, ahány kiló halat főz, 10 halszelet, 1/2 kg belsőség, pirospaprika, só, bors.
Elkészítés: A hagymát pirítsa meg, szórjon rá bőven piros paprikát, tegye hozzá a megpucolt vegyes halat. Amikor megfőtt, vegye ki a halszeleteket, a maradékot passzírozza át szitán vagy tésztaszűrőn. A levet ezt követően öntse vissza a bográcsba, és ha szükséges, tegyen még hozzá vizet, a halszeleteket, illetve kicsit később a belsőséget, majd főzze puhára. Cseresznyepaprika krémmel ízesítheti.
Ponty Élőhely: Horgászata: Felhasználás:
A legnépszerűbb hal Magyarországon. Nem maradhat ki a halászléből, készítenek belőle paprikást, rántott és natúr szeletet is.
Harcsa
Élőhely: a legnagyobb hazai ragadozóhal a Balatonban, a Drávában, a Dunában, a Tiszában, a Marosban, a Tiszában, a Duna-Tisza-csatornában, a Sajóban, a Velencei és a Fertő tóban a leggyakoribb.
Horgászata: A harcsára főként éjjel „vadásznak” a pecások, de a ragadozó nappal is lecsap a csalihalra, vagy az azt utánzó villantóra. Eredményesen horgászható ugyanakkor gilisztával is. Május 2. és június 15. között tilos horgászni. A legkisebb kifogható méret: 50 centiméter.
Felhasználás: A harcsa húsa zsíros és alig van benne szálka, ezért halpaprikásnak kiváló. Zsírtartalma miatt a grillrácson is ízletesen elkészíthető, de rántva is nagyon finom.
Süllő
Élőhely: Szinte az összes hazai folyó- és állóvízben megtalálható ez a ragadozóhal.
Horgászata: A legsikeresebben élő csalihallal, halszelettel vagy villantóval (műhallal) pecázható faj. Csalihalnak leginkább vörösszárnyú keszeget és bodorkát használnak. Március 1. és április 30. között tilos horgászni. A legkisebb kifogható méret: 30 centiméter.
Felhasználás: A süllő húsa fehér színű, ízletes, alacsony zsírtartalmú és nagyon kevés szálka van benne. Leggyakrabban bevagdossák, és egészben kisütik roston vagy kevés olajon serpenyőben.
Csuka
Élőhely: Ez a ragadozóhal – a kis patakok kivételével – lényegében az összes hazai édesvízben megtalálható.
Horgászata: A csuka nappali ragadozó. Legsikeresebben élő hallal, vagy villantóval pecázható ki – étvágya most, a nyári hónapokban a legnagyobb. Február 15. és március 31. között tilos horgászni. A legkisebb kifogható méret: 40 centiméter.
Felhasználás: Húsa igen szálkás, de tiszta, fehér színű. A hal megsüthető egészben a sütőben, de kiváló paprikásnak és gombás-tojásos töltelékek elkészítve is.
Keszeg
Élőhely: A keszeg lényegében minden hazai folyóban előfordul, de megél a holtágakban és a Balatonban is.
Horgászata: Mivel a keszegnek kicsi a szája, csalinak a legjobb a kis szemű kukorica. Tavakban, holtágakban a mélyebb vizeket kedvelik, de előszeretettel látogatják a partközeli nádasokat is. Egész évben lehet horgászni méretkorlátozás nélkül.
Felhasználás: a keszeg húsa finom, és bár szálkás, grillen vagy nyárson kisütve kitűnő. Sokan tesznek a halászlébe is pár kisebb példányt.
Bors