Bedobták a csalikat a nagy ho-ho-horgászok

PUBLIKÁLÁS: 2008. július 25. 12:30
A fürdőzők mellett a nagy ho-ho-horgászok is elárasztják ilyentájt az élővizek partjait. A pecások ebben az időszakban szinte az összes hazai halfajt megpróbálhatják horogra akasztani. Amennyiben pedig sikerrel járnak, zsákmányukat a természet lágy ölén is elkészíthetik. A horgászat és a vizek szerelmeseinek néhány hazai halfajt mutatunk be összeállításunkban.
Bográcsos halészlé

Hozzávalók: Annyi nagy fej vöröshagyma, ahány kiló halat főz, 10 halszelet, 1/2 kg belsőség, pirospaprika, só, bors.

Elkészítés: A hagymát pirítsa meg, szórjon rá bőven piros paprikát, tegye hozzá a megpucolt vegyes halat. Amikor megfőtt, vegye ki a halszeleteket, a maradékot passzírozza át szitán vagy tésztaszűrőn. A levet ezt követően öntse vissza a bográcsba, és ha szükséges, tegyen még hozzá vizet, a halszeleteket, illetve kicsit később a belsőséget, majd főzze puhára. Cseresznyepaprika krémmel ízesítheti.
Ponty

Élőhely:

Horgászata:

Felhasználás:
A legnépszerűbb hal Magyarországon. Nem maradhat ki a halászléből, készítenek belőle paprikást, rántott és natúr szeletet is.


Harcsa

Élőhely: a legnagyobb hazai ragadozóhal a Balatonban, a Drávában, a Dunában, a Tiszában, a Marosban, a Tiszában, a Duna-Tisza-csatornában, a Sajóban, a Velencei és a Fertő tóban a leggyakoribb.

Horgászata: A harcsára főként éjjel „vadásznak” a pecások, de a ragadozó nappal is lecsap a csalihalra, vagy az azt utánzó villantóra. Eredményesen horgászható ugyanakkor gilisztával is. Május 2. és június 15. között tilos horgászni. A legkisebb kifogható méret: 50 centiméter.

Felhasználás: A harcsa húsa zsíros és alig van benne szálka, ezért halpaprikásnak kiváló. Zsírtartalma miatt a grillrácson is ízletesen elkészíthető, de rántva is nagyon finom.


Süllő

Élőhely: Szinte az összes hazai folyó- és állóvízben megtalálható ez a ragadozóhal.

Horgászata: A legsikeresebben élő csalihallal, halszelettel vagy villantóval (műhallal) pecázható faj. Csalihalnak leginkább vörösszárnyú keszeget és bodorkát használnak. Március 1. és április 30. között tilos horgászni. A legkisebb kifogható méret: 30 centiméter.

Felhasználás: A süllő húsa fehér színű, ízletes, alacsony zsírtartalmú és nagyon kevés szálka van benne. Leggyakrabban bevagdossák, és egészben kisütik roston vagy kevés olajon serpenyőben.


Csuka

Élőhely: Ez a ragadozóhal – a kis patakok kivételével – lényegében az összes hazai édesvízben megtalálható.
Horgászata: A csuka nappali ragadozó. Legsikeresebben élő hallal, vagy villantóval pecázható ki – étvágya most, a nyári hónapokban a legnagyobb. Február 15. és március 31. között tilos horgászni. A legkisebb kifogható méret: 40 centiméter.

Felhasználás: Húsa igen szálkás, de tiszta, fehér színű. A hal megsüthető egészben a sütőben, de kiváló paprikásnak és gombás-tojásos töltelékek elkészítve is.


Keszeg

Élőhely: A keszeg lényegében minden hazai folyóban előfordul, de megél a holtágakban és a Balatonban is.

Horgászata: Mivel a keszegnek kicsi a szája, csalinak a legjobb a kis szemű kukorica. Tavakban, holtágakban a mélyebb vizeket kedvelik, de előszeretettel látogatják a partközeli nádasokat is. Egész évben lehet horgászni méretkorlátozás nélkül.

Felhasználás: a keszeg húsa finom, és bár szálkás, grillen vagy nyárson kisütve kitűnő. Sokan tesznek a halászlébe is pár kisebb példányt.

Bors
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.