Újra balhé lesz Pozsonyban?

Hatalmas rendőrségi készültségre lehet számítani a szlovák fővárosban a holnap esti Slovan–Videoton EL-selejtező előtt. Sokan a húsz évvel ezelőtti magyar szurkolóverés megismétlődésétől tartanak.
Hatalmas rendőrségi készültségre lehet számítani a szlovák fővárosban a holnap esti Slovan–Videoton EL-selejtező előtt. Sokan a húsz évvel ezelőtti magyar szurkolóverés megismétlődésétől tartanak.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas a biztonsági készültség a Videoton Slovan elleni pozsonyi Európa Liga-selejtezője előtt. A magyar bajnoki ezüstérmest ezernél is több szurkoló kísérheti el a szlovák fővárosba, ahol – emlékezetes – húsz évvel ezelőtt véres jelenetek játszódtak le. 1992. szeptember 17-én a Ferencváros játszott BEK-meccset a Slovan ellen (1-4), és a stadionban fekete maszkos kommandósok válogatás nélkül ütötték-verték a zöld-fehér rajongókat. Az egyértelmű rendőri túlkapásból hatalmas, politikai töltetű balhé keveredett. Sokan úgy vélték, hogy a durva hatósági fellépés az akkoriban önállósodó Szlovákia részéről burkolt figyelmeztetés volt az országban élő magyar kisebbség számára. A két ország viszonya azóta sem túlságosan baráti. A „békülést” kizárólag sportvonatkozásban a 2008. november 1-jei DAC–Slovan szlovák bajnokin történt újabb magyar szurkolóverés sem szolgálta.

Hogy csütörtökön lesz-e balhé, most még nem tudni. Az interneten mindenesetre a Videotonnal normál esetben nem szimpatizáló magyar szurkolók is támogatásukat fejezték ki, sőt egyesek arra készülnek, hogy a „Ki a f..zomaz a Jan Slota?” feliratú transzparenssel, a helyszínen drukkolnak majd Paulo Sousa csapatának. A szélsőséges nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elnökének ilyen jellegű emlegetése valószínűleg csak olaj lenne a tűzre. Mindenesetre a Slovan sajtófőnöke azt mondta a Borsnak, hogy komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek a mérkőzésre.

– Eddig ötezer Slovan-drukker vett jegyet a meccsre, de a belépők mindig a találkozó napján fogynak a legjobban – mondta Tomás Cho. – A rendőrségtől egyelőre nem kaptunk információt, mekkora erőkkel,milyen létszámban biztosítják a stadionon kívül a rendet, mi mindenesetre a megszokottnál több biztonsági embert foglalkoztatunk majd.

Kormányfői találkozó

Szlovák források úgy tudják, hogy a nagy futballbarát hírében álló miniszterelnök, Robert Fico rajong a Slovanért, ha nem lesz más programja, kilátogat az összecsapásra. Ha így lesz, összejöhet egy kormányfői találkozó, hiszen a Bors tudomása szerint Orbán Viktor is a helyszínen szurkol kedvenc csapatának.

Európa Liga-selejtező Slovan-Videoton, Holnap, 20.15

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors