Rekorddöntés után iskolapadba ül Kassai Viktor

A 44 éves Kassai Viktor a hét végén 322. alkalommal bíráskodott az élvonalban, ezzel ő lett az NB I csúcstartója. De ennyivel nem éri be: Drogbával tanul majd egy suliban.
A 44 éves Kassai Viktor a hét végén 322. alkalommal bíráskodott az élvonalban, ezzel ő lett az NB I csúcstartója. De ennyivel nem éri be: Drogbával tanul majd egy suliban.

A ZTE–Mezőkövesd (1-1) partin közreműködő Kassai így maga mögött hagyta a 321. meccsen dirigáló Szabó Zsoltot. Ám a FIFA-bíró úgy döntött, itt nem áll meg: vezet tovább, amíg teheti, no meg továbbképzi magát.

Beiratkozik egy UEFA sportmenedzseri tanfolyamára, amelyen gazdasági, vezetéselméleti és marketing képzést hallgathat. Kassait olasz kollégája, Roberto Rosetti javasolta az európai szövetség illetékeseinek.

Kassai 44 éves, de évekig szeretne még bíráskodni © MTI

A tanfolyamra elsősorban olyan „szakmabelieket" vesznek fel, akik válogatott vagy klubszinten a legmagasabb szintet is elérték a labdarúgásban, és azért képzik tovább őket, hogy pályafutásuk befejeztével se vesszenek el a sportág számára.

– Kiváló kezdeményezésnek tartom ezt - mondta a Borsnak az iskoláról az olimpiai- és BL-döntőt is vezetett Kassai. – Ez átmenetet jelenthet az aktív pályafutás és a sportvezetői karrier között. A tanfolyam húsz hónapos, amely több különböző európai város után végül New Yorkban zárul, és olyan „évfolyamtársaim" lesznek, mint a korábban egyaránt a Chelsea-ben focizó Florent Malouda vagy az elefántcsontparti zseni, Didier Drogba.

Drogbával jár majd suliba. Csak olyanokat vettek fel, akik már elértek valamit a fociban © AFP

Konzultációt hétszer rendeznek, négy-öt napos, intenzív képzésekkel, és naponta hét-nyolc órát ülünk majd az iskolapadban. A tanfolyam során gyakorlati tapasztalatszerzésre is sor kerül, majd pedig mindenkinek diplomamunkát kell készítenie.

Kassai arról is beszélt, hogy az UEFA már korábban eltörölte a játékvezetők korhatárát, így hiába 44 éves, jövőre még nem kell befejeznie a nemzetközi működést. A fizikai tesztek teljesítése mellett az egyetlen feltétel, hogy a bírót saját hazájában foglalkoztassák.

– Remélem, ez menni fog, és össze tudom majd egyeztetni a feladataimmal. Mindenesetre már gondolkodom, mivel foglalkozom majd pályafutásom befejeztével – tette hozzá.

Nem titkolja, továbbra is a futballban képzeli el az életét. Hogy valamelyik klubnál vagy a szövetségben, még maga nem tudja, de talán a tanfolyam után erre a kérdésre is könnyebb lesz a válaszadás.