Emlék

„Mások gyászától jobban megrendülök” - ma egy éve indult utolsó útjára Suhajda Szilárd

Bors

Létrehozva: 2024.05.23.

Tavaly május 23-án egy egész ország szurkolt a Mount Everestet meghódítani igyekvő hegymászónak. Suhajda Szilárd elindult a csúcsra, és soha többé nem láthatta szeretteit.

Borzalmas, szívszorító pillanatokat élt át egy éve ilyenkor Suhajda Szilárd családja. A magyar hegymászó történelmi tettre vállalkozott, az első magyar akart lenni, aki oxigénpalack és segítség nélkül feljut a Himalája csúcsára, a 8848 méter magas Mount Everestre. Suhajda Szilárd márciusban utazott el Nepálba, majd megkezdte a mászást és az akklimatizálódást. Május 21-én elrajtolt a csúcstámadás az alaptáborból, felesége, Legindi Tímea, valamint kisfiuk itthonról követte a próbálkozását. Utoljára május 24-én beszéltek vele, azt követően megszakadt a kapcsolat.  

Egy egész ország gyászolta a sportembert Fotó: Facebook

A háttércsapat a május 25-i esti órákban olyan híreket kapott, hogy egy eszméletlen, fagyási sérüléseket szenvedett mászót láttak, aki akár Suhajda is lehetett. Serpákat indítottak a mentésére, ám nem találták meg. Május 27-én abbahagyták a keresést, Suhajda Szilárd holttestét sosem találták meg.

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd 40 éves volt Fotó: Facebook

A hegymászó még május 22-én utolsó interjújában beszélt a halál lehetőségéről és a gyászról. Akkor senki nem hitte volna, hogy napokon belül szomorúan aktuálisak lesznek a szavai.

- Többször szembesültem tragédiákkal, magával a halállal is: ami "megkönnyíti"az ilyen helyzeteket az lehet, ha 8000 méter fölött kerül sor egy ilyen találkozásra.

Amitől sokkal jobban félek, az a hétköznapok gyásza. Nem a hegyen: hanem amikor másokat látok szenvedni, veszteséget átélni, összetörni. Sokkal tanácstalanabb tudok lenni, mint egy hegyi tragédia során. Mások szomorúságától és gyászától jobban megrendülök, mint a halál látványától nyolcezer méteren.

Felesége, Legindi Tímea tudta, hogy férje szenvedélye veszélyes is lehet, de gyermekük születése után sem hátráltatta szerelmét.

Szilárd is számtalanszor hangsúlyozza: a hegymászók nem meghalni mennek a hegyek közé. Azért, mert család lettünk, nem vártam tőle, hogy abbahagyja a hegymászást. A mászás hozott össze minket, a hegymászás előbb volt jelen az életében, mint én és ha abbahagyná, akkor már nem ugyanaz az ember lenne, mint akibe beleszerettem

- mondta a Mandinernek Tímea egy héttel a csúcstámadás előtt.

Suhajda felesége a tragédia után többször hangsúlyozta, ha meg is találnák férje holttestét a Himaláján, nem szeretnék lehozatni onnan.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek