Karrier

Elveszítette édesapját a Forma-1 sztárja, a pályáról a temetőbe vezetett az útja

Létrehozva: 2024.05.24.

Módosítva: 2024.06.05.

Tragédiák árnyékolják a száguldó cirkusz legvonzóbb pilótájának, Charles Leclerc-nek az életútját, ő azonban mindig igyekezett a céljaira fókuszálni, és még a legnagyobb megrázkódtatások sem térítették le a győzelem felé vezető útról.

Charles Leclerc 2000-ben, szinte még kisgyerekként kezdte pályafutását, és tízéves sem volt, amikor megnyerte első versenyeit és később a bajnokságokat is gokartban. Nem véletlen, hogy ilyen korán autóba ültették, ugyanis édesapja, Hervé Leclerc korábban maga is versenyzett és meglátta a fiában rejlő lehetőségeket.

F1 2024: Monaco Grand Prix: Previews
Charles Leclerc a keresztapja után az édesapját is elvesztette Fotó: NurPhoto via AFP

Charles nagyon hamar bebizonyította, hogy nemcsak rátermett, hanem tehetséges is, sorban nyerte a futamokat és bármilyen versenysorozatban állt rajthoz, szinte mindent megnyert. Fiatalon végigjárta a Forma-1-be vezető utat, szorgalmasan és alázattal dolgozott, a fejlődés és a siker pedig nem maradt el.

Leclerc 2016-ban lett a Ferrari F1-es csapatának tesztpilótája, 2018-ban pedig megkapta a lehetőséget az Alfa Romeótól, hogy profi, hivatásos versenyző váljon belőle a királykategóriában. Az Alfa Romeónál mindössze egy évet töltött, ugyanis 2019-ben már a Ferrari vörös overáljában állhatott a rajtrácsra, és azóta is a legendás olasz istállónál versenyez, ott ahol korábban Michael Schumacher, Fernando Alonso, Kimi Raikkönen is vezetett, és ahol Lewis Hamilton folytatja a pályafutását 2025-től.

Tragédiák árnyékában

Hiába a sikeres, nyílegyenesen felfelé ívelő pálya, a számtalan futamgyőzelem és rajongók milliói szerte a világon, Charles Leclerc életére mégis árnyékot vetnek a tragédiák. A legelső sokk 2015-ben érte őt, amikor egy szörnyen tragikus baleset következtében elhunyt legjobb barátja és egyben keresztapja, a szintén Forma-1-es pilóta, Jules Bianchi.

A balesetet követően, 2016-ban kapta az akkor még csak 19 éves Leclerc édesapja a szörnyű diagnózist. A család összezárt és a fiatal Leclerc senkinek sem beszélt édesapja betegségéről, a nehezségekről, mert félt attól, hogy ennek tudatában bármilyen hibáját, rosszul sikerült futamát a családi tragédiára fogják majd. Apja állapota sajnos folyamatosan romlott, és pont a hazai verseny, a monacói futam előtt kellett mesterséges kómába helyezni, így a szeretett családfő már nem láthatta otthon versenyezni a gyermekét.

Leclerc abban az időben épp a Forma-1 előszobájának számító Forma-2-ben versenyzett és az azerbajdzsáni futamra készült, amikor az édesapja elhunyt. Charles azonban nem lépett vissza a versenytől, bár semmi sem úgy sikerült, ahogy eltervezte. A sokkhatásból mégis képes volt talpra állni, és édesapja gondolatai visszhangoztak a fülében, miszerint ő is azt szeretné, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa és megnyerje a futamot.

A 2017-es azeri futam időmérőjén - az addigi felemás felkészülés után - végül Leclerc bizonyult a leggyorsabbnak, így ő rajtolhatott a futamon az első helyről. A pole pozíció megszerzése akkora élmény volt számára, hogy saját bevallása szerint is zokogott a sisak alatt. Leclerc aztán a versenyt is behúzta, méghozzá magabiztosan, hiszen nemcsak magáért, hanem édesapjáért is versenyzett. A dobogón való ünneplés után nem sokkal hazatért, hogy részt vegyen a temetésen, így pár napon belül megjárta a mennyet és a poklot is.

Hol tart most Charles Leclerc?

Leclerc idén már a hatodik évét tölti a Ferrari Forma-1-es csapatánál, ahol sokak szerint ő a kis herceg, aki köré felépítették az egész brigádot. A legjobb eredményét 2022-ben érte el, ahol második helyen végzett az egyéni világbajnoki tabellán az akkori győztes Max Verstappen mögött.

A 2023-as éve már sokkal rosszabb volt, ugyanis hiába szerzett öt rajtelsőséget, egyiket sem tudta futamgyőzelemre váltani, és az azévi egyetlen ferraris győzelmet is csapattársa, Carlos Sainz szerezte meg. Nagy kérdés, hogyan folytatódik majd Leclerc pályafutása, hiszen 2025-től egy vélhetően még erősebb Ferrariban ülhet majd, a csapattársa azonban nem Sainz, hanem a hétszeres brit világbajnok, Lewis Hamilton lesz, akit az elmúlt egy-két sikertelen év ellenére sem szabad leírni.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Jasinka Ádám

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek