Pálfordulás

Bemutatjuk az Európa-liga döntő hősét: Gulácsiék nem kértek belőle

LM

Létrehozva: 2024.05.23.

Váratlanul simán, 3-0-ra legyőzte az Atalanta a Bayer Leverkusent az Európa-liga döntőjében. A találkozó hőse Ademola Lookman volt, aki mesterhármasig jutott a fináléban. A 26 éves szélső öt éve még csúnyán megbukott Németországban, Gian Piero Gasperini irányítása alatt azonban kivirágzott.

51 tétmérkőzéses veretlenségi szériánál tartott a Bayer Leverkusen az Atalanta elleni Európa-liga döntő előtt. A találkozónak a német együttes volt az esélyese, az olaszok erre azonban fittyet hánytak és 3-0-s arattak. Ez volt az Atalanta első nemzetközi trófeája. A fináléban Ademola Lookman volt a nyerőember, aki mesterhármast ért el, erre korábban még senki sem volt képes a második számú európai kupasorozat döntőjében.

Atalanta BC v Bayer 04 Leverkusen - UEFA Europa League Final 2023/24
Ademola Lookman triplája Európa-liga győzelmet ért az Atalantának Fotó: NurPhoto via AFP

A 26 éves szélső Londonban született, és már fiatalon óriási tehetségnek tartották, nem véletlen, hogy az angol U-válogatottakban rendszeresen számítottak rá. Az áttörés azonban nem akart jönni, ebben pedig nagy szerepe volt Gulácsi Péter és Orbán Willi csapatának, az RB Leipzignak. A német klub 2019 nyarán 18 millió eurót (7 milliárd forint) sem sajnált érte, a jó játékkal viszont adós maradt Lookman.

Az első teljes idényében mindössze 300 percet játszott 11 bajnokin, sem gólt, sem gólpasszt nem szerzett. Ezt követően a klub kölcsönadta a Fulhamnek, ahol alapember volt a Premier League-ben, de itt sem voltak kiemelkedő mutatói (34 bajnoki, négy gól, négy gólpassz). A Fulham nem tartott rá igényt, jött egy újabb kölcsön, ezúttal a Leicester Cityben. Bal és jobbszélsőként is játszatták, hat góljából ötöt a bal oldalról szerzett.

Piaci értéke három év alatt a felére csökkent, az Atalanta pedig 2022 nyarán csapott le rá potom 10 millió euróért (3,8 milliárd forint). A bergamói együttesnél 76 találkozó alatt 30 gólt rámolt be, emellé pedig 16 gólpasszt is kiosztott. Gian Piero Gasperinivel sikerült kiaknáznia a potenciálját, az olasz edző alapvetően a bal szélen számít Lookmanre, de nagy szabadságot ad neki a pályán. Gyakran a jobb szélen, illetve a centercsatár pozíciójában is feltűnik, a kötetlen játék pedig szemmel láthatóan fekszik neki. Ez az, ami az AC Milanban csúnyán megégett Charles De Ketelaere-nak is segít az Atalantánál, hiszen idén 15 kanadai ponttal szerzett többet a bajnokságban, mint a Milan színeiben tavaly.

Lookman szerződése 2026 nyaráig szól az Atalantával, így amelyik klub szeretné őt szerződtetni, annak alaposan a zsebébe kell majd nyúlnia. Értékét a Transfermarkt jelenleg 30 millió euróra (11,5 milliárd forint) becsüli.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek