Regény

Magyar sportoló tragikus sorsa egy regényben, itt a Vezéráldozat

b

Létrehozva: 2023.09.06.

Novák Miklós könyvében benne van a valóság és a fikció.

A valóságot és a fikciót keverő regényt jelentett meg Novák Miklós, a Magyar Nemzet sportrovatának vezetője. Halmosi Tamás történetét Utasi Tamás élete ihlette, a regény főhősének sakkozói életútja a nyolcvanas évek kiemelkedő tehetségű és tragikus sorsú játékosának pályafutását követi, de a megrázó történet egy korszak sportvilágát is bemutatja.

Fotó: Magyar Nemzet

Novák Miklós a könyvbemutatón hangsúlyozta, a regényes interpretálásnak nem célja a burkolt felelősségre vonás, kizárólag azt kívánta bemutatni, hogy a versenysakk milyen próbatétel elé állítja a játékosokat, akik gyakran képtelenek feldolgozni a rájuk szakadó terhet, és elvesznek a játék végtelen birodalmában. Kocsis L. Mihály lektor szerint a könyv erénye, hogy a főhős nem a saját nevén szerepel benne. Nem szorosan egy személyhez kötődik, ezáltal szerinte általánosíthatóbbá válik az a mondanivaló, miliő, társadalmi és szakmai háttér, mely kirajzolódik belőle. Kiemelte: a sakk világa azért is érdekes, mert tele van extrém alakokkal, akik folyamatosan konfliktusba kerülnek önmagukkal és a társadalommal. A könyv másik, igazi pikantériáját az adja, hogy bemutatja, az adott társadalom miként viszonyul az egyénhez, egy extrém, nem beilleszkedő emberhez, aki ugyanakkor a dolgokat mégis előre viszi.

Részleteket a Magyar Nemzet cikkében olvashatsz.

A könyv 5490 forintért megvásárolható a Sakkvilág szerkesztőségében (1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.), Ráckevén a Líra könyvesboltban (2300 Ráckeve, Kossuth L. u. 12.), valamint megrendelhető a novakmiklos.hu oldalon.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek