Megszólalt a szakember, Szoboszlai így bűnözhet a zúzapörkölttel

zúzapörköltrecept
PUBLIKÁLÁS: 2023. július 06. 09:30 / FRISSÍTÉS: 2023. július 06. 15:29
Kiderült, hogyan reagálhat kedvenc ételére Szoboszlai Dominik szervezete.
sk

Szoboszlai Dominik új csapata, a Liverpool a világ egyik legprofibb klubja, ahol tényleg minden részletre figyelnek. Így természetesen a játékosok étkezésére is. Nem csak arra, hogy a labdarúgók mit esznek, hanem az alapanyagokra is, valamint, hogyan viselkednek a játékosok az evés alatt: nem ajánlott például közben a mobiltelefon nyomkodása, illetve az a jó, ha a labdarúgók nem kapkodva, hanem lassan veszik magukhoz az ételt - derült ki a Mindmegette cikkéből.

Fotó: Metropol Nagy Zoltán

 

A klub dietetikusa, Mona Nemmer napi négy étkeztetést ír elő a focistáknak, előre meghatározott menüvel. Sőt, főzőtanfolyamot tartanak a játékosoknak, s a családtagokat is megtanítják az ételek szabályszerű elkészítésére.

A legfontosabb szabályok:

  • a húst csak gyengén szabad fűszerezni
  • ételt olajban tilos sütni, csakis párolni
  • a szénhidrát jobbára rizs, vagy burgonya
  • tilos az előregyártott készétel, vagy mártás fogyasztása
  • ajánlott ital a frissen facsart gyümölcslé, valamint a saláta és a különböző magok és gyümölcsök fogyasztása.

 

Ezeket elolvasva furcsa látni, hogy Dominik egyik kedvenc étele a pizza, azt pedig sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy favorizálja a zúzapörköltet nokedlivel. A Bors megkérdezett egy dietetikust, vajon mennyire egyeztethető össze a Liverpool szabályaival Szoboszlai kivánságlistája. A középpályás számára nyilván nem újdonság egy profi klub étrendje, s jó hír, nem kell mindenről lemondania.

Azt tudni kell, hogy a zúzapörkölt nehéz, zsíros étel, megfekszi a gyomrot, ezért meccsek, vagy edzések előtt biztosan nem fogyasztható. Ha van két-három napos pihenőidő, akkor a tányérra kerülhet, ezzel nem lehet baj

- mondta lapunknak Koszta Ágnes dietetikus, aki hozzátette, meglepő módon a pizza nem tiltott az öltözőkből.

- Nem a legnehezebb, négysajtos pizzáról beszélünk, de egy jó minőségű termék még segíthet is a regenerálódásban.

Végezetül jöjjön a Mindmegette zúzapörköltreceptje:

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkezúza
  • 3 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • bors
  • pirospaprika
  • füstölt pirospaprika
  • csípős pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 ek. zsír
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A zúzapörkölthöz megtisztítjuk a zúzát, majd a vékony részeknél mindet kettévágjuk. Ha ezzel elkészültünk, megmossuk, majd hagyjuk lecsepegni.
  2. A pörkölthöz a zöldségeket meghámozzuk és felaprítjuk, a szalonnát felkockázzuk.
  3. Kevés zsíron megpirítjuk a szalonnát, majd ha aranybarnára pirult, a hagymát is hozzáadjuk. Ha üvegessé vált a hagyma, jöhet a só, a bors, az őrölt fűszerkömény, a paradicsom, a paprika, majd 4-5 perc után a zúza is.
  4. Picit megpirítjuk a zúzát, azután sózzuk, borsozzuk. Miután kifehéredett, felöntjük egy kevés vízzel, majd megszórjuk a csípős, a füstölt és a csemegepaprikával.
  5. Fedő alatt, közepes lángon, néha megkeverve, és ha szükséges, a vizet pótolva készre főzzük 1,5-2 óra alatt. Nagyjából 15 perccel a vége előtt a fokhagymát is hozzáadjuk. Tarhonyával tálaljuk.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.